h

SP wil dat provincie Gelderland zelf gaat bouwen om woningnood op te lossen

7 maart 2023

SP wil dat provincie Gelderland zelf gaat bouwen om woningnood op te lossen

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

De Gelderse SP wil de woningnood in Gelderland aanpakken door de provincie zelf betaalbare woningen te laten bouwen. Te beginnen met woningbouwprojecten in tenminste 10 gemeenten, bijvoorbeeld door leegstaande kantoorgebouwen om te bouwen tot volwaardige woningen. De partij heeft geen vertrouwen in de huidige aanpak van de provincie. Daarom wil de SP daarnaast dat woningcorporaties met inzet NUON-gelden worden ondersteund om meer sociale huurwoningen te bouwen. De SP wil niet nog meer onbetaalbare woningen maar een grote inhaalslag bij sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

De provincie Gelderland moet stoppen met projectontwikkelaars rijk te maken en zelf goedkope woonruimte opleveren samen met woningcorporaties en aannemers. Deze aanpak breekt met de huidige werkwijze van de provincie. De afgelopen drie jaar heeft de provincie meer dan 30 miljoen uitgegeven aan wonen. Maar hiermee zijn slechts bestaande bouwprojecten “verder naar realisatie geholpen” en “versneld”, zoals gedeputeerde Kerris dit zelf met vage bewoordingen noemt. Ruim € 30 miljoen gemeenschapsgeld is hieraan uitgegeven, terwijl nergens duidelijk wordt gemaakt hoeveel extra woningen dit heeft opgeleverd. SP-lijsttrekker Eric van Kaathoven wil een heel andere aanpak: “Stop met tijd en geld verspillen, creëer nu direct betaalbare woningen. Dat is wat nodig is in de wooncrisis waar we in zitten. Stop met praten, start met bouwen.”

De snelste manier om extra woonruimte te maken is volgens de SP om de leegstaande panden in Gelderland om te bouwen. En die zijn er. Neem bijvoorbeeld het zogeheten ‘Lianderpand’ in Zutphen. Dit gebouw van 7.000 vierkante meter staat maar liefst 7 jaar leeg. Terwijl het pal tegen een woonwijk aan staat en met een minimale verbouwing bewoonbaar te maken is. Van Kaathoven: “Om mensen aan een huis te helpen moeten we stoppen met die marktwerking in de volkshuisvesting en dus publiek investeren voor publieke winst: iedereen onderdak! Dus is het gerechtvaardigd om een pand als dit aan te laten kopen door een woningcorporatie en te verhuren aan woningzoekenden.”

Inhaalslag sociale huur en betaalbare koopwoningen

De SP zit niet te wachten op meer onbetaalbare woningen en wil een inhaalslag voor sociale huurwoningen en daarbinnen ook goedkope huurwoningen. De partij wil daarom dat de komende jaren niet 30 maar 50 procent van alle woningen sociale huur is. De andere 50 procent is een mix van ‘betaalbare’ koop- en huurwoningen. Pas nadat de grote tekorten zijn ingelopen en iedereen weer makkelijk een woning vindt waarvan de maandlasten niet te hoog zijn, is er weer ruimte om in het topsegment (boven 1.000 euro huur en 355.000 koop) te gaan bouwen.
Waar bouwers, woningcorporaties en gemeenten er onvoldoende in slagen deze sociale inhaalslag te maken, wil de SP een deel van het vermogen van de provincie verkregen van de verkoop van NUON in meer sociale huurwoningen investeren. Dit door gemeenten en woningbouwcorporaties te ondersteunen om hogere percentages sociaal te bouwen.

SP-plan had 10.000 extra sociale huurwoningen op kunnen leveren
Al in 2013 kwam de SP met een plan dat woningcorporaties in staat gesteld zou hebben om 10.000 extra sociale huurwoningen te bouwen. Als een meerderheid van de Gelderse politiek dit plan omarmd had, was de Gelderse wooncrisis een stuk minder groot geworden en hadden 10.000 gezinnen een echt betaalbare woning gehad. Dat had voor deze mensen een groot verschil in hun leven gemaakt. En als de huurdersbelasting (verhuurderheffing) niet door de kabinetten Rutte was ingevoerd en lange tijd gehandhaafd, hadden corporaties miljarden meer in sociale woningen kunnen stoppen. Van Kaathoven: “De huidige wooncrisis is geen natuurverschijnsel maar een gevolg van slechte politieke keuzes!”
 

Foto: SP / SP

Het leegstaande pand in Zutphen dat voorheen diens deed als kantoor voor NUON/Liander

Reactie toevoegen

U bent hier