h

Wageningen maakt vliegende haast met stadsbus

26 april 2005

Wageningen maakt vliegende haast met stadsbus

WAGENINGEN - Het plan om nog dit jaar een stadsbus in Wageningen in te voeren, kan rekenen op ruime steun in de gemeenteraad. Wethouder Jochem Borgesius van Verkeer en Vervoer krijgt van de politiek alle ruimte om snel een gedegen projectvoorstel uit te werken.

Dat moet vóór 1 juli bij de provincie Gelderland zijn ingediend om subsidie in de wacht te slepen. Als alles meezit kan de Wageningse stadsbus al in december rijden.

De politieke partijen verwachten wel dat de wethouder zijn definitieve voorstel voor de zomer met de gemeenteraad bespreekt. Borgesius gaf in de raadscommissie Kennisstad en Economie aan dat hij het plan met alle betrokken belangengroepen verder wil ontwikkelen en de raadsleden zonodig per brief over het eindvoorstel informeert. PvdA en VVD en daarbij sloten de andere fracties aan willen het voorstel, voordat het naar de provincie gaat, beoordelen.

Hans van der Hoeven (VVD): ,,Er komt een keuzemoment. Behalve dat informeren, moeten we een besluit nemen. Als bijvoorbeeld blijkt dat het alleen maar kan, als het zoveel geld kost." Ook Rien Bor (PvdA) geeft aan bezorgd te zijn. ,,Voor de zomer is een rekbaar begrip. Er moet wel gelegenheid zijn naar dat plan te kijken. En niet pas een briefje ontvangen, als ik al met één been in de caravan sta."

Voorzitter Arno Boon stelt vast dat Wageningen weliswaar 'vliegende haast' maakt met de stadsbus, maar dat dit bespreking van het voorstel begin juni in de raadscommissie niet in de weg hoeft te staan. Daarom vraagt Boon de wethouder op korte termijn de raad schriftelijk te informeren over de concrete stappen en het tijdspad dat hij voor het stadsbusplan denkt te hanteren. Die brief krijgt de raad over twee weken. PvdA, VVD, alsook Stadspartij en ChristenUnie gaan ervan uit dat voor de stadsbus een professionele opzet wordt gekozen, waarbij, naar het er naar uitziet, busonderneming BBA de stadsdienst gaat rijden. Er bestond geen behoefte meer om het idee van GroenLinks voor het opzetten van een buurtbus met vrijwilligers nog te bespreken. Harald van Roekel (Stadspartij) vindt dat een stadsbus juist is gediend met continuïteit en de passagiers best bereid zijn te betalen als er maar kwaliteit wordt geboden. Tevens is de stadsbus een goed alternatief voor de dure regiotaxi.

De politiek verwacht dat de stadsbus de klachten wegneemt, die er sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling in december vorig jaar zijn. Door de stadsdienst en het snelnet van BBA goed op elkaar af te stemmen en met een betrouwbare dienstregeling zou ook het autogebruik weer afnemen ten gunste van het openbaar vervoer. Veel buspassagiers zouden sinds december afhaken en de auto kiezen.

Bron: De Gelderlander | 26-04-2005 | De Vallei

Wageningen Bereikbaar

U bent hier