h

Milieutoets op nieuw Streekplan schiet erg tekort

9 mei 2005

Milieutoets op nieuw Streekplan schiet erg tekort

De Commissie voor de Milieu Effect Rapportage heeft een uiterst kritisch advies uitgebracht over het Milieu- effectrapport, dat hoort bij het nieuwe Gelderse Streekplan. Dit is de zogenaamde Strategische Milieubeoordeling van het Streekplan.

In het Streekplan, dat op 29 juni wordt besproken door Provinciale Staten, wordt vastgelegd welke activiteiten waar in Gelderland mogen plaatsvinden. Welke gebieden bebouwd mogen worden, onbebouwd moeten blijven, dan wel beschermd moeten worden, omdat het om waardevolle natuur gaat.

Er wordt, volgens de Commissie, in het Streekplan onvoldoende rekening gehouden met Europese regels op het gebied van de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Besluit Luchtkwaliteit.

Ook is er te weinig aandacht voor het feit, dat de optelsom van verschillende activiteiten binnen een bepaald gebied uiteindelijk tot een onaanvaardbare milieubelasting zal leiden. (De zogenaamde cumulatieve effecten).

Ten slotte vermeldt de Commissie in haar rapport - vreemd genoeg- dat de provincie niet alle inspraakreacties op het Strategische Milieu- beoordelingsplan ter beoordeling aan haar heeft doorgestuurd.

De SP- Statenfractie zal in de komende commissievergaderingen mondelinge vragen stellen over de conclusies van de Commissie voor de Milieu Effect Rapportage.

Lees hier het rapport van de Commissie (PDF- bestand)

U bent hier