h

Kamminga en Boxem gedaagd in “Geldergate”

31 juli 2005

Kamminga en Boxem gedaagd in “Geldergate”

De Gelderse fraude-affaire is nog lang niet ten einde. Voormalig PvdA-gedeputeerde Wim Scheerder heeft onder andere voormalig Commissaris van de Koningin Jan Kamminga en ex-gedeputeerde Hans Boxem (beiden VVD) gedagvaard voor een civiele procedure.

In de jaren negentig wilde de provincie Gelderland zichzelf wat meer promoten door het organiseren van diverse evenementen. Dat liep uit op een fiasco. Het voor deze activiteiten ingehuurde bureau “Gelderland Events” kwam in grote financiële problemen. PvdA-gedeputeerde Wim Scheerder werd gedwongen af te treden, en werd uiteindelijk, in hoger beroep, veroordeeld wegens één geval van valsheid in geschrifte.

De veroordeling van Scheerder draait om een brief aan de ABN AMRO-bank, gedateerd 29 mei 2000, waarmee de ex- gedeputeerde aangaf, dat het college van GS besloten had om een contract te sluiten met het bureau “Gelderland Events”. Deze brief diende voor de bank als bewijsstuk om krediet te gaan verstrekken aan dat bureau. De rechtbank en ook het Gerechtshof oordeelden dat het voldoende duidelijk was dat GS nog geen besluit hadden genomen. Ze vonden dat Scheerder valsheid in geschrifte had gepleegd.

Scheerder zelf heeft altijd volgehouden dat hij ten onrechte is veroordeeld, en dat, als er al van een veroordeling sprake zou moeten zijn, andere leden van het toenmalige college van Gedeputeerde Staten even schuldig zijn.

Ruzie in GS over bemoeienis Kamminga met vervolging Scheerder

U bent hier