h

Strafkorting dreigt voor busvervoerder BBA

25 augustus 2005

Strafkorting dreigt voor busvervoerder BBA

Dagblad De Stentor publiceerde vandaag een artikel over de perikelen met buslijn 170, van Epe naar Terwolde.
Busbedrijf BBA hangt een korting van de provincie Gelderland boven het hoofd wanneer de buslijn 170 tussen Epe en Terwolde via Oene en Welsum niet naar behoren wordt uitgevoerd.

 Sacha Wunderink/De Stentor
Buslijn 170 in het wild. Foto: Sacha Wunderink/De Stentor.

Directe aanleiding is een artikel in de Stentor waarin G. Zwanikken uit Oene zijn beklag doet over het niet op tijd verschijnen van lijn 170 en de aansluiting in Epe. Dat was voor het Statenlid T. van Bergen aanleiding hierover vragen te stellen aan het Gelders college van gedeputeerde staten.

De buslijn rijdt op werkdagen en op zaterdag ieder uur tussen zeven uur ‘s morgens en zeven uur ‘s middags. Op zondag rijdt de eerste bus om tien uur.

GS steken niet onder stoelen of banken dat de bus in het afgelopen half jaar enkele keren niet op tijd is verschenen. Er is echter geen informatie bij de provincie bekend dat de bus helemaal niet is komen opdagen.

De aansluiting in Epe op de bus naar Zwolle is voldoende in de ogen van GS. Voor de aansluiting naar Apeldoorn moet echter twintig minuten worden gewacht. Hierover zijn in het afgelopen half jaar zeven klachten ingediend bij BBA. De betrokken klagers hebben van de vervoerder antwoord gekregen en als compensatie een taxi-vergoeding of strippenkaart. Ook heeft BBA de taxi-ondernemer die het vervoer verzorgt er op aangesproken betrouwbaar vervoer te leveren.

Ook de gemeente Epe heeft bij de provincie aangegeven zorg te hebben over lijn 170 omdat er weinig reizigers gebruik van maken en de overstapmogelijkheid niet wordt gehaald.

Gebruiker Zwanikken heeft inmiddels een brief ontvangen van de provincie. Hierin wordt hem meegedeeld dat de provincie BBA heeft aangeschreven er nadrukkelijk voor te zorgen dat de dienstregeling juist wordt uitgevoerd. Ook gaat de provincie de komende tijd zelf nauwlettend controleren of de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Tot nu toe is er door BBA geen ruchtbaarheid aan gegeven dat de reguliere buslijn 170 in de plaats is gekomen van een belbus. De vervoerder doet dit pas als het aantal gebruikers achterblijft.

Op verzoek van de provincie heeft BBA wel aangegeven lijn 170 in de komende maanden van dit jaar meer te gaan promoten. In samenhang met het strak hanteren van de dienstregeling moet dat meer passagiers opleveren.

BBA was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Busje komt zo?
BBA-lijn 170: vergeefs wachten bij de bushalte

U bent hier