h

SP vraagt spoeddebat aan over hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en dijkverlegging Lent

6 oktober 2005

SP vraagt spoeddebat aan over hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en dijkverlegging Lent

De statenfractie van de Socialistische Partij vreest dat zonder discussie in Provinciale Staten besloten gaat worden tot de de aanleg van een hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld, en de dijkverlegging bij Lent. Daarom wil de SP komende woensdag 12 oktober het College van Gedeputeerde Staten, in een spoeddebat, aan de tand voelen over beide zeer omstreden projecten.

Gedeputeerde Staten hebben op 20 september besloten dat ze voorstander blijven van beide projecten, die uitgevoerd zouden moeten worden in het kader van het project “Ruimte voor de Rivier”. Ondanks het feit dat er duizenden afwijzende inspraakreacties zijn binnengekomen. Zo vrezen bewoners in het gebied van de aan te leggen hoogwatergeul, dat hun onveiligheid eerder zal toenemen dan afnemen. En in Lent moeten vele historische panden verdwijnen, terwijl er een goed alternatief is voor de dijkverlegging.

De SP wil met de interpellatie komende woensdag bereiken, dat Provinciale Staten alsnog de ruimte krijgen om zich met deze kwestie bezig te houden. Statenlid Toine van Bergen: “het lijkt erop dat de besluitvorming er doorheen wordt gejast. De statenfracties hebben tot nu toe nog geen goed debat kunnen voeren over de wenselijkheid van deze maatregelen. En dat terwijl uitgerekend vandaag al, door de landelijke Stuurgroep Ruimte voor de Rivier, aan staatsecretaris Schultz zal worden medegedeeld, dat de provincie Gelderland beide projecten steunt. Dat kan echt niet”.

De SP vindt zo’n statendebat temeer van belang, omdat alleen zo aan de burgers in Gelderland duidelijk gemaakt kan worden, dat serieus wordt omgegaan met hun inspraakreacties.

Van Bergen: “deze zaak is voor duizenden mensen letterlijk van levensbelang. Wij vinden dat staatssecretaris Schultz, in het belang van deze mensen, best een paar maanden kan wachten voordat ze weet wat Gelderland wil”.

Tekst interpellatieverzoek

Betreft: PKB “Ruimte voor de Rivier”

Aan: de Voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland
Dhr. C. Cornielje

Arnhem, 6 oktober 2005

Geachte Voorzitter,

Op 20 september 2005 heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten dat ze vasthoudt aan haar keuze voor de hoogwatergeul Veessen- Wapenveld en de dijkteruglegging bij Lent. Ondanks het feit dat tegen beide maatregelen in totaal duizenden afwijzende inspraakreacties zijn ingediend, en er alternatieve maatregelen zijn ontwikkeld. Burgers vrezen soms dat hun veiligheid door de voorgestelde maatregelen niet toeneemt, maar juist afneemt. Ook moeten veel (soms monumentale) woningen worden gesloopt.

Op 30 september 2005 heeft een gezamenljke bijeenkomst van de betrokken statencommissies uit de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel plaatsgevonden. Deze bijeenkomst had, zo was aangekondigd, een informeel karakter. De Statennotitie PKB Ruimte voor de Rivier (PS2005-689) meldt letterlijk: “mocht de bespreking aanleiding geven voor nader overleg over de inhoud van het advies, dan zal dit via de reguliere overleggen in de provincies moeten plaatsvinden”.

Tijdens de genoemde commissievergadering bleek echter ineens, dat het college tóch een inhoudelijk advies van de diverse fracties wenselijk vond. Dit in verband met het gesprek dat de landelijke stuurgroep “Ruimte voor de Rivier” vandaag, 6 oktober, heeft met staatssecretaris Schultz.

In verband hiermee stellen wij het college de volgende vragen:

1. Is tijdens het overleg van de landelijke stuurgroep op 6 oktober, met staatssecretaris Schulz, kenbaar gemaakt dat de provincie Gelderland nog steeds voorstander is van de hoogwatergeul Veessen- Wapenveld en de dijkteruglegging bij Lent, conform uw collegebesluit van 20 september?
2. Als dat zo is, bent u met ons van mening dat, gezien het feit dat beide projecten zeer omstreden zijn, een discussie in Provinciale Staten wenselijk was geweest voordat Gelderland met een standpunt richting de staatssecretaris kwam? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u het met ons eens dat de als informeel aangekondigde commissievergadering van 30 september niet geschikt was om de standpunten van de diverse fracties te vernemen, alleen al omdat de fracties deze zaak niet van tevoren intern hebben kunnen bespreken? Zo nee, waarom niet?
4. Wilt u in verband hiermee aan staatssecretaris Schuz melden dat uw standpunt met betrekking tot de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en de dijkverlegging bij Lent, zoals weergegeven op 6 oktober, een voorlopig standpunt is, in verband met een nog te voeren discussie door Provinciale Staten ?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP- statenfractie
Toine van Bergen, statenlid.

SP: spoeddebat over dijkverlegging
Rondje Veluwe
Veessen krijgt steun van SP

U bent hier