h

Van Geel veel te laks met sanering asbestwegen

25 november 2005

Van Geel veel te laks met sanering asbestwegen

In reactie op een motie van de SP gaf staatssecretaris van Geel van milieu deze week aan, dat hij geschrokken is van de resultaten van een epidemiologisch onderzoek. Daaruit is gebleken dat er in de periode 1989-2003 dertig slachtoffers zijn gevallen ten gevolge van asbest in asbestwegen en -erven. Maar een vergoeding voor mensen die ziek zijn geworden door blootstelling aan asbest uit het milieu wil hij niet geven. Ook vindt hij dat de sanering van asbestwegen pas op 1 januari 2010 afgerond hoeft te zijn.

Ten aanzien van het verlenen van schadevergoeding staat hij op het standpunt dat in principe die partij schadevergoeding moet betalen die de schade veroorzaakt heeft.

Daarom zal hij in overleg treden met de directie van Eternit uit Goor. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de verspreiding van het asbest in de wegen in de regio. Doel van het gesprek zal zijn om Eternit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te laten nemen inzake de asbestslachtoffers in en rondom Goor, Berkelland en Harderwijk. Indien uit het gesprek blijkt dat Eternit haar verantwoordelijkheid niet wenst te nemen, is hij bereid waar mogelijk juridische stappen te ondernemen tegen Eternit.

Het door de regering uitbreiden van de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers met de mensen die ziek zijn geworden door blootstelling aan asbest in het milieu is op dit moment volgens hem dan ook nog niet aan de orde.

Omdat niet bekend is hoeveel wegen er nog niet zijn aangemeld voor sanering, en wat de exacte locatie is van deze wegen, zal er in overleg met de provincies Overijssel en Gelderland en de betrokken gemeenten een inventarisatie worden gemaakt van de nog niet gesaneerde dan wel voor sanering aangemelde asbestwegen. Deze nog niet aangemelde asbestwegen zullen voor 1 januari 2010 gesaneerd zijn.

Statenlid Toine van Bergen is niet echt te spreken over de doortastendheid van van Geel: "als hij echt doordrongen is van het gevaar van de situatie kan hij er toch niet mee instemmen dat het nog vier jaar duurt voordat het asbest is opgeruimd. Ook vind ik dat het Rijk de vergoedingen voor asbestslachtoffers moet voorschieten, zolang Eternit weigert te betalen".

Tienpuntenplan SP: afscheid van asbest
Wethouder Berkelland bagatelliseert gevaar asbestwegen
Juridische doorbraak in asbestdossier

U bent hier