h

Electrabel sluit palmoliestook toch niet uit

20 december 2005

Electrabel sluit palmoliestook toch niet uit

Enkele weken geleden kwam energiemaatschappij Electrabel met het bericht dat ze afziet van het stoken van palmolie in de kolencentrale van Nijmegen. Maar naar nu blijkt heeft Electrabel, geheel in strijd met dat bericht, de provincie Gelderland wel degelijk officieel verzocht om palmoliestook mogelijk te maken. Dat blijkt uit een ontwerp- gedoogvergunning die de SP vandaag onder ogen kreeg.

Tegen het gebruik van palmolie als "biomassa" in de Nijmeegse centrale was groot verzet ontstaan vanuit onder andere Derde Wereld- en milieugroepen. De teelt van palmolie betekent een aanslag op het tropisch oerwoud, waardoor zeldzame dieren als de oeran oetang dreigen uit te sterven. Omdat hun leefgebied verdwijnt. Bovendien is palmolie een belangrijke hulpstof voor de voedingsmiddelenindustrie.

Op 19 oktober 2005 mailde de directeur van de Nijmeegse Electrabelvestiging aan onder andere de milieubeweging dat afgezien werd van palmoliestook. Dit vooral omdat de stook niet meer rendabel zou zijn, omdat er minder milieusubsidie voor wordt gegeven. Maar een dag later, op 20 oktober, diende Electrabel het bewuste gedoogverzoek in, waarin wel degelijk sprake is van stook van palmolie.

Milieuorganisatie Moblisation for the Environment (MOB) voelt zich voor het lapje gehouden door Electrabel. Daarom heeft woordvoerder Johan Vollenbroek medegedeeld dat hij uit het ( informele) vooroverleg stapt, dat door Electrabel en de provincie was opgestart, in verband met een nieuw te verstrekken milieuvergunning.

Statenlid Toine van Bergen kan zich goed voorstellen dat MOB zich uit het vooroverleg terugtrekt: "Deze opstelling van Electrabel is voor mij onbegrijpelijk. Het bedrijf toont zich een onbetrouwbare onderhandelingspartner".

Overigens is de provincie Gelderland niet van plan om het gedoogverzoek voor het stoken van palmolie te honoreren. Wel wordt eraan gedacht om het verstoken van andere "biomassa" -stromen toe te staan, zoals palmpitkorrels.

Waarschijnlijk op 15 februari 2006 komt het gedoogverzoek aan de orde in de Gelderse statencommissie Economie en Milieu.

Electrabel ziet (voorlopig) af van het bijstoken van palmolie

U bent hier