h

Voortbestaan schaapskudde Epe verzekerd

16 februari 2006

Voortbestaan schaapskudde Epe verzekerd

Even zag het er heel slecht uit voor de schaapskudde van Chris Grinwis en Aafke Achterhof in Epe. Door bezwaarschriften van milieuorganisaties tegen de komst van een nieuw verblijf van de schapen dreigde hun - genetisch gezien zeer waardevolle kudde - te worden opgeheven. Maar op het laatste moment overwon het gezonde verstand: de bezwaren werden ingetrokken.

Schaapskudde Epe

De kudde in Epe bestaat uit Schoonebeekers, die heel belangrijk zijn voor het voortbestaan van de populatie. Door jarenlang tegenslag zag schaapherder Chris Grinwis het niet meer zitten. De MKZ- crisis had hem zwaar getroffen, en de financiƫle compensatie was volstrekt onvoldoende.

Een nieuw schapenverblijf was hard nodig om nog te kunnen blijven voortbestaan. De gemeente Epe wilde het bestemmingsplan wel wijzigen om vestiging op het landgoed Welna mogelijk te maken. De Gelderse Milieufederatie, Staatsbosbeheer en de Stichting Beken en Sprengen tekenden echter bezwaar aan bij de provincie. Zij vreesden dat de recreatieve druk op het landgoed te groot zou worden.

De SP-statenfractie en Harry Voss van het MilieuAlarmteam namen het voortouw om tot een oplossing te komen. We verleenden hulp bij het opstellen van een brief aan alle statenfracties. De VVD-fractie pikte de noodkreet op en organiseerde een werkbezoek.

Inmiddels werd door de SP druk uitgeoefend op de milieuorganisaties om hun bezwaren in te trekken. Toen er vervolgens gesprekken op gang kwamen bleek al snel dat een goede oplossing toch mogelijk was. Het werkbezoek kon zelfs worden afgeblazen, want de milieuorganisaties besloten alsnog om hen bezwaren in te trekken. Dat gebeurde toen bleek dat de provincie alleen het schapenverblijf zou goedkeuren, maar niet de bouw van een aantal bijgebouwen (een informatiecentrum en een winkeltje).

U bent hier