h

Dijk Lent en hoogwatergeul Veessen opnieuw op statenagenda

16 maart 2006

Dijk Lent en hoogwatergeul Veessen opnieuw op statenagenda

De SP- fractie heeft besloten om opnieuw een discussie aan te gaan in Provinciale Staten over de dijkverlegging bij Lent en de hoogwatergeul bij Veessen. Op 29 maart vanaf 19.30 uur vergadert de commissie Verkeer en Water over deze problematiek. Dit naar aanleiding van het feit dat op dit moment in de Tweede Kamer het doorgaan van beide fel omstreden projecten ter discussie staat.

In de Kamercommissie Verkeer en Water bleek er veel enthousiasme te zijn voor alternatieve plannen voor "Lent"en "Veessen". Plannen die onze provincie minstens even goed kunnen beschermen tegen het hoogwater.

Vorig jaar zomer besloot de gedeputeerde van Landelijk Gebied Harry Keereweer (PvdA) een positief advies te geven aan staatssecretaris Schulz over beide projecten. Ondanks het feit dat er op dat moment duizenden bezwaarschriften op het provinciehuis lagen. Een door de SP toen gehouden spoeddebat had echter geen enkel succes. De andere fracties gingen unaniem achter de gedeputeerde staan.

Waarom denkt de SP dat het toch zin heeft om de discussie te heropenen? Statenlid Toine van Bergen (hierboven op de foto) noemt drie redenen.

" Allereerst zijn er nieuwe feiten: uit een rapport van onderzoeksbureau Oranjewoud blijkt dat de staatssecretaris van verkeerde feiten uit gaat".

Daarmee doelt hij op het gegeven dat Rijkswaterstaat ervan uitgaat dat dijken maximaal 18.000 m3 water per seconde moeten kunnen verdragen. Oranjewoud toont echter aan dat die hoeveelheid water nooit in Nederland zal aankomen: bij een hoogwaterstand van meer dan 16.000 m3 per seconde zullen in Duitsland de dijken al breken.

Bovendien hebben nu meerdere partijen aangegeven dat ze een discussie over deze kwesties willen.

Ten slotte is er in de Tweede Kamer op dit moment ruime steun voor het uitwerken van de alternatieve plannen. In april neemt de Kamer definitief een besluit. Kamerleden van diverse partijen hebben de statenleden opgeroepen om zich uit te spreken, in plaats van te roepen dat de discussie in Den Haag moet worden uitgevochten. Want staatssecretaris Schultz gebruikt de steun van de provincie voor haar plannen als argument om andere opties af te wijzen.

Tijdens de commissievergadering van 29 maart is er mogelijkheid voor burgers en instanties om in te spreken. De SP gaat ervan uit dat daar druk gebruik van gemaakt zal worden.

Second Opinion- rapport hoogwatergeul Veessen-Wapenveld
Dijkverlegging: Provinciale politici moeten kleur bekennen
CDA stelt Veessense geul ter discussie
Nieuwe brief Lentenaar over dijkverlegging
Nog een pleidooi voor de Lentse Warande
Opening in standpunt watergeul

U bent hier