h

Raad van State zet streep door uitbreiding glastuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard

2 maart 2006

Raad van State zet streep door uitbreiding glastuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard

Voorlopig komt er geen uitbreiding van de glastuinbouw en champigonteelt in de Bommelerwaard. De Raad van State heeft gisteren een plan van de provincie Gelderland, dat dit mogelijk zou moeten maken, naar de prullenbak verwezen.

Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de provincie belangrijke fouten heeft gemaakt. Zo is er geen onderzoek gedaa naar de gevolgen van de uitbreiding voor de bewoners van de Bommelerwaard. Ook zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende onderzocht.

SP- Statenlid Toine van Bergen is blij dat de Raad van State een spaak in het wiel heeft gestoken. "Nu al is de overlast van deze twee bedrijfstakken onaanvaardbaar voor de bewoners.Wij hebben altijd gevonden dat, als een uitbreiing al nodig is, dit beter langs de A12 kan".

In de Bommelerwaard is sprake van stankoverlast van de champigonteelt en lichtvervuiling door de kassen. De veelal smalle tweebaanswegen zijn, door het vele vrachtverkeer, erg onveilig voor fietsers.

Bovendien zorgt de glastuinbouw voor een sterke verontreiniging van het opprvlaktewater. Daarom hadden, behalve bewoners van de Bommelerwaard, ook een drinkwaterbedrijf en de provincie Zuidholland het Gelderse besluit aangevochten.

De SP heeft er daarnaast al eerder op gewezen dat de provinie Gelderland erg veel rechtszaken verliest bij de Raad van State. Daarover is nu een notitie geschreven die op 29 maart aan de orde komt in commissievergaderingen. Dan zullen wij ook op deze zaak nog terugkomen.

Lees hier de tekst van de uitspraak van de Raad van State
Kassenbouw Bommelerwaard aangevochten

U bent hier