h

Unieke samenwerking met SGP en Wekeromse inwoners voor betere streekbus

2 mei 2006

Unieke samenwerking met SGP en Wekeromse inwoners voor betere streekbus

Vandaag zijn Alex Mink, steunfractielid verkeer, en Toine van Bergen, statenlid en woordvoerder verkeer, afgereisd naar Wekerom. Wij waren uitgenodigd door een inwoner van dit dorp om te komen praten over de zeer slechte busverbindingen daar. Maar er is hoop: de bewoners zijn al in gesprek met o.a. de busmaatschappij en zelfs de SGP wil meedenken.

Sinds 11 december 2004 worden de buslijnen op de Veluwe gexploiteerd door de BBA. De BBA heeft de toenmalige buslijnen 110 (Ede-Apeldoorn via Wekerom, Harskamp, Otterlo en Hoenderlo) en de spitslijn 108 (Ede-Apeldoorn via Otterlo) in drie stukken geknipt: beide lijnnummers zijn omgewisseld, lijn 110 is de nieuwe buslijn Ede-Otterlo geworden en de Hoge Veluwe heeft tegenwoordig een pendelbusje vanaf Hoenderlo in de vorm van lijn 106. De situatie is daardoor ernstig verslechterd. De noordoostelijke Edese dorpen hebben vanaf 19:00 uur 's avonds en in het hele weekeinde geen bus meer en de aansluitingen zijn zeer slecht: een half uur in Otterlo wachten op de bus naar Apeldoorn is heel normaal. Voor Wekerom is de situatie wellicht iets milder omdat er een halte bij 's Heeren Loo aan de Apeldoornseweg is aangelegd. Die halte ligt wel 3 kilometer van het dorp af en je moet een eindje door de bossen fietsen. Geen prettig vooruitzicht, dus deze optie valt voor veel mensen af.

Lijn 107
Harskamp heeft nog altijd buslijn 107 die wel in de avonduren en in het weekeinde rijdt. Maar ook hier is het de schijn die bedriegt: de laatste rit vanuit Putten richting Otterlo en Arnhem rijdt rond 21:00 uur 's avonds, de laatste rit vanuit Arnhem een uur later. Ook hier wordt de aansluiting regelmatig gemist en is het wachten geblazen. Lijn 107 kent daarnaast een afname van het aantal passagiers vanwege deze problematiek, ook omdat de reizigersstroom tussen Putten, Ermelo en Harderwijk is gedaald dankzij het fors inkorten van de route, die ooit zelfs tot Lelystad liep.

Boze inwoners
De inwoners van Wekerom en andere dorpen zijn erg boos. De buurtbuslijn 512 (Wekerom-Kootwijkerbroek-Barneveld) draait met 9000 jaarlijkse passagiers uitstekend, maar het reguliere streekvervoer is ingezakt.
Die boosheid heeft geresulteerd in het Actiecomite Beter OV Noord Oost Ee. Deze groep wordt gesteund door de Belangenvereniging Noord Oost Ede en de Belangenvereniging Wekerom en met succes: men heeft al contact met de gemeente Ede, de provincie Gelderland en BBA. Dat heeft ook al geleid tot de constatering van BBA dat het huidige aanbod niet voldoet. De snelnetlijn Ede-Otterlo-Apeldoorn is eigenlijk alleen geschikt voor spitsvervoer en de nieuwe haltes aan deze lijn worden slecht gebruikt. De dorpen daarentegen willen hun doorgaande buslijn weer terug.

De oplossing?
Een mogelijke oplossing voor deze problemen zou het het herstel van de oude situatie kunnen zijn, zoals ten tijde van Connexxion en haar voorganger de VAD, met een kleine ingreep: de "dorpenlijn" 110 heeft in de stille uren geen grote bus nodig. Deze middelen zouden deels ingezet kunnen worden om bij een taxibedrijf een tweetal busjes met chauffeur te huren en deze de ritten te laten rijden. Een situatie die elders ook geldt en werkt.

Opvallend genoeg was ook SGP-statenlid Breunis van de Weerd aanwezig. De SGP maakt zich net als ons zorgen over de stand van zaken van het Veluwse OV. Wij zullen een en ander samen met de SGP en de inwoners van de dorpen gaan oppakken. Een geopperde suggestie was een open avond in Wekerom, het opvragen van de meest recente cijfers en een analyse hierover en de gebruikelijke middelen zoals moties of een initiatiefvoorstel. Als SP zullen we onze bijdrage starten door aanwezig te zijn bij het overleg met de betrokken partijen.
Hopelijk levert dit succes op en kunnen de Edese dorpen op termijn weer als vanouds met de streekbus op pad.

U bent hier