h

Gelderse SP opent zelf website met informatie over asbestwegen

7 juli 2006

Gelderse SP opent zelf website met informatie over asbestwegen

De Statenfractie van de SP heeft vandaag een eigen website geopend met schokkende informatie over asbestwegen in Gelderland. Hoewel milieugedeputeerde René van Diessen inmiddels heeft toegezegd dat deze informatie binnenkort ook op de provinciale site komt, willen de socialisten daar niet langer op wachten. Op de site www.asbestwegeningelderland.web-log.nl is onder andere te lezen op welke wegen er delen ziijn, of bijbehorende erven, die zoveel asbest bevatten dat ze (deels) gesaneerd moeten worden. Waarschuwingsbordjes ontbreken in het overgrote deel van de gevallen.

Milieugedeputeerde René van Diessen wist het zeker op 28 juni. Tijdens een door de SP aangevraagd spoeddebat over asbestwegen vertelde hij dat alle informatie daarover te vinden was op de website van de provincie. Een motie om deze informatie openbaar te maken vond hij dan ook volstrekt overbodig. Waarop geen enkele partij een SP- motie, die vroeg om openbaarheid, nog steunde.

Inmiddels heeft van Diessen toegegeven dat hij verkeerd geïnformeerd was. Hij wil alsnog “zo snel mogelijk” gegevens over asbestwegen laten toevoegen aan de Gelderse site.

Vooral in de regio Harderwijk zijn enkele jaren geleden tal van locaties gesaneerd. Grotendeels door asfalt over de asbestweg te storten. Maar vorig jaar en begin dit jaar is geconstateerd dat er op nog veel meer plaatsen gevaarlijke situaties bestaan. De bevolking is echter niet geïnformeerd waar de betreffende locaties zijn, waardoor ze gezondheidsrisico’s lopen. Dat was voor statenlid Toine van Bergen reden om een dag in dossiers op het provinciehuis te spitten, en gegevens daarover te publiceren op de vandaag geopende site.

Mensen in de bewuste gebieden lopen extra risico omdat er een fout is gemaakt in de aanbestedingsprocedure. Doordat er niet Europees is aanbesteed loopt de sanering minstens één jaar vertraging op.

Op de site zijn, naast algemeen nieuws, ook gegevens te vinden over de al genoemde eerder gesaneerde asbestwegen, en de op 1 juli afgesloten “laatste ronde” waarmee burgers nog asbestwegen konden aanmelden. Burgers die onlangs een vermoeden van asbestvervuiling hebben aangemeld bij het Meldpunt Asbest in Harderwijk worden opgeroepen om dit ook op deze site te melden.

U kunt de site zelf bekijken door te klikken op de link hieronder.

Asbestwegen in Gelderland
Website van het Meldpunt Asbest
Gelderse SP- groepen voeren actie tegen asbestwegen

U bent hier