h

SP: Ook provincie moet met Wijchen overleggen over plannen met De Berendonck

28 januari 2007

SP: Ook provincie moet met Wijchen overleggen over plannen met De Berendonck

De statenfractie van de SP vindt dat de provincie Gelderland zich moet bemoeien met de plannen van de gemeente Wijchen om de golfbaan in recreatiegebied De Berendonck uit te breiden. Daardoor vermindert de toegankelijkheid van het gebied, terwijl de aangrenzende Hatertse- en Overasseltse Vennen juist overlopen dreigen te worden. Wat ten koste gaat van de zeer waardevolle natuur in dat gebied.

De provincie Gelderland voert een actief beleid om recreatie in kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe, terug te dringen. Daarnaast is er een actieve betrokkenheid bij de totstandkoming van recreatiegebied Lingezeegen, tussen Arnhem en Nijmegen. Het verloren gaan van recreatiegebied elders (een deel van De Berendonck) is hiermee volledig in strijd.

Daarom is het volgens de Gelderse SP niet meer dan logisch dat de provincie Gelderland, in navolging van de gemeentebesturen van Nijmegen en Heumen, druk uitoefent op de gemeente Wijchen om af te zien van haar plannen voor uitbreiding van de golfbaan op De Berendonck.

SP- Statenlid Toine van Bergen heeft vandaag over deze kwestie de onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Inleiding

De provincie Gelderland streeft ernaar om de belangen van natuur en recreatie op een zo goed mogelijke manier met elkaar te verzoenen. Zo wordt op de Veluwe een “groei en krimpbeleid” gevoerd. Recreatievoorzieningen worden in de ecologisch meest waardevolle gebieden ingekrompen, en aan de rand van de Veluwe is er plaats voor enige uitbreiding.
Een ander voorbeeld van dit beleid is de provinciale steun voor de totstandkoming van “Park Lingezegen” tussen Arnhem en Nijmegen. Hier worden recreatievoorzieningen tot stand gebracht, onder andere om een te grote druk op de Veluwe te voorkomen.
De SP is het eens met deze visie. Maar tussen Nijmegen en Wijchen dreigt recreatiegebied De Berendonck minder toegankelijk te worden, waardoor de recreatiedruk op waardevolle natuur juist zal toenemen. In verband hiermee stellen wij u de volgende vragen:

1. Het college van Burgemeester en Wethouders van Wijchen wil aan Gelderse burgers de toegang tot een groot deel van het recreatiegebied De Berendonck onmogelijk maken, doordat ze het plan heeft goedgekeurd om voorzieningen in de Berendonck aan te passen. Onder andere willen B & W een aanzienlijke uitbreiding van de aanwezige golfbaan. De uitbreiding is gepland in het meest natuurrijke deel van de Berendonck. Bent u op de hoogte van deze plannen?

2. Zesentwintig organisaties die de belangen behartigen van omwonenden en natuur en milieu hebben kenbaar gemaakt tegen dit plan te zijn. Ook Staatsbosbeheer, de beheerder van het aangrenzende natuurgebied de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Laatstgenoemd gebied maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Staatsbosbeheer vreest met name dat de nu al drukbezochte Hatertse - en Overasseltse Vennen als gevolg van de uitbreiding van de golfbaan te maken krijgen met een onaanvaardbare toename van de recreatiedruk. Deelt u die visie van Staaatsbosbeheer?

3. Inmiddels hebben de gemeenten Nijmegen en Heumen om nader overleg gevraagd met de gemeente Wijchen. De gemeenteraad van Wijchen beslist op 1 maart over de plannen met De Berendonck. Gaat u de gemeente Wijchen eveneens verzoeken om nader overleg? Zo nee, waarom niet?

Succesvol wandelprotest tegen uitbreiding golfbaan Berendonck

U bent hier