h

Provinciebestuur deelt zorgen SP over uitbreiding golfbaan Berendonck

18 februari 2007

Provinciebestuur deelt zorgen SP over uitbreiding golfbaan Berendonck

Het provinciebestuur is het eens met de SP dat beperking van de recreatiemogelijkheden in De Berendonck funeste gevolgen kan hebben voor het natuurgebied de Hatertse en Overasseltse Vennen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die SP- statenlid Toine van Bergen stelde over de voorgenomen uitbreiding van de golfbaan.

Uit de antwoorden blijkt dat Gelderland kritisch zal kijken naar de plannen. Mocht de gemeenteraad van Wijchen er inderdaad mee instemmen dan zal daarna nog overleg plaatsvinden met deze gemeente in het kader van het bestemmingsplan. En daarbij zal de kritiek die het provinciebestuur heeft kenbaar gemaakt worden aan de Wijchense bestuurders.

Toine van Bergen is blij met de duidelijke stellingname van het college van GS: "De besluitvorming door de Wijchense raad is inmiddels uitgesteld tot 1 juni. Dus de Wijchense politici hebben nu alle tijd om de groeiende tegenstand, zowel vanuit bestuurlijke hoek als vanuit bewoners- en milieugroepen, tot zich te laten doordringen".

Tekst van de beantwoording van de schriftelijke vragen van de SP

Vraag 1:

Het college van Burgemeester en Wethouders van Wijchen wil aan Gelderse burgers de toegang tot een groot deel van het recreatiegebied De Berendonck onmogelijk maken, doordat ze het plan heeft goedgekeurd om voorzieningen in De Berendonck aan te passen. Onder andere willen burgemeester en wethouders een aanzienlijke uitbreiding van de aanwezige golfbaan. De uitbreiding is gepland in het meest natuurrijke deel van De Berendonck. Bent u op de hoogte van deze plannen?

Antwoord:

Formeel zijn wij niet op de hoogte van deze plannen anders dan via media en pers.

Vraag 2:

Zesentwintig organisaties die de belangen behartigen van omwonenden en natuur en milieu hebben kenbaar gemaakt tegen dit plan te zijn. Ook Staatsbosbeheer, de beheerder van het aangrenzende natuurgebied de Overasseltse en Hatertse vennen. Laatstgenoemd gebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Staatsbosbeheer vreest met name dat de nu al drukbezochte Overasseltse en Hatertse vennen als gevolg van de uitbreiding van de golfbaan te maken krijgen met een onaanvaardbare toename van de recreatiedruk. Deelt u die visie van Staatsbosbeheer?

Antwoord:

Indien het plan van de Recreatiegemeenschap Veluwe tot een wezenlijke afname van recreatiemogelijkheden zou leiden, zou dit kunnen leiden tot een toename van de recreatiedruk op de aangrenzende Overasseltse en Haterse vennen. Het betreffende vennengebied kent nu reeds een hoge recreatiedruk. Toename van deze druk is niet gewenst.

Vraag 3:

Inmiddels hebben de gemeenten Nijmegen en Heumen om nader overleg gevraagd met de gemeente Wijchen. De gemeenteraad van Wijchen beslist op 1 maart over de plannen met De Berendonck. Gaat u de gemeente Wijchen eveneens verzoeken om nader overleg? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Wij wachten eerst de menings- en besluitvorming van de gemeente af. Overleg en oordeelsvorming onzerzijds zal plaatvinden in de reguliere ruimtelijke-ordeningsprocedures waaronder het vooroverleg in het kader van artikel 10 Wet Ruimtelijke Ordening of artikel 10.30 Algemene wet bestuursrecht.

Vanuit het provinciale beleid ligt het voor de hand om in dit kader te pleiten voor handhaving van mogelijkheden voor openbare recreatie en tegen toename van recreatiedruk op het vennengebied.

Berendonck: bordje verduisterd
Besluitvorming golfbaan Berendonck uitgesteld
Succesvol wandelprotest tegen uitbreiding golfbaan Berendonck

U bent hier