h

Verzet tegen bomenkap groeit

25 februari 2007

Verzet tegen bomenkap groeit

WINTERSWIJK - Het verzet tegen het kappen van bomen in de Achterhoek groeit. De Vereniging Bomenbelang Vorden (VBV) stapt naar de rechter om ervoor te zorgen dat de provincie Gelderland terughoudender wordt met kappen. De vereniging wordt gesteund door de Bomenstichting, de fractie van de Socialistische Partij (SP) in de Provinciale Staten en de PvdA in de gemeente Berkelland. De vier hebben gisteravond overleg gehad en besloten de gang naar de rechter te maken.

"Elke keer als een weg duurzaam veilig wordt gemaakt moeten er bomen worden gekapt. Laat de rechter zich er maar eens over uitspreken", zegt voorzitter J. van Hooijdonk van de VBV. De vereniging gelooft niet dat er alleen zieke en dode bomen worden gekapt, zoals de provincie zegt. Secretaris H. Ambachtsheer-Leopold: "Langs de weg tussen Zelhem en Ruurlo staan bomen die veertig jaar oud zijn. Ik kan niet voorstellen dat ze allemaal ziek of dood zijn." De vereniging heeft bezwaar gemaakt tegen de kap van 141 bomen langs die weg, maar dat is niet gehonoreerd.

Vorige week riep de SP-fractie het provinciebestuur tevergeefs op om voorlopig te stoppen met de bomenkap in de hele Achterhoek. De fractie vreest kaalslag in het typisch Achterhoekse coulisselandschap.
Dat heet zo omdat door de bomenrijen een halfopen landschap ontstaat dat gelijkenis vertoont met een toneel met coulissen.

Ook SP-Statenlid T. van Bergen gelooft niet dat alleen zieke en dode bomen worden geveld. "Er is nooit duidelijk gediscussieerd over de criteria voor een bomenkap." Zowel de SP als de VBV vermoeden dat het Handboek Wegontwerp ten grondslag ligt aan de kap. Van Bergen: "Dan is er alleen een verkeerskundige afweging en wordt niet gekeken naar het milieu. Zieke of dode bomen worden er met de haren bijgesleept." De provincie kon gisteren niet zeggen of het vermoeden van de SP juist is.

De provincie is in oktober vorig jaar begonnen met 'groot onderhoud' aan bomen langs een aantal wegen in de Achterhoek, zoals Ruurlo-Zelhem, Ruurlo-Borculo en Borculo-Neede. Dat duurt tot half maart. Donderdag worden de bomen langs de N312 tussen Winterswijk en Lichtenvoorde onder handen genomen. Volgens de provincie worden 'in principe' alleen dode en zieke bomen gekapt, omdat die een gevaar voor de veiligheid kunnen vormen met vallend hout.

Langs vijf wegen in de Achterhoek worden de bomen 'uitgedund'. De resterende bomen kunnen hierdoor beter groeien, waardoor de voor de Achterhoek karakteristieke lanen ontstaan, aldus de provincie.Het gaat onder meer om de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, de N317 tussen Doetinchem en Breedenbroek en de N817 van Ulft naar Gendringen. Donderdag worden opnieuw bomen gekapt in de Achterhoek. Het vellen van bomen is steeds meer mensen een doorn in het oog

Bron: Twentsche Courant/Tubantia, 24 februari 2007

Massale bomenkap: SP doet dringende oproep aan provincie

U bent hier