h

Gelderland ontkent grootschalige bomenkap in de Achterhoek

19 maart 2007

Gelderland ontkent grootschalige bomenkap in de Achterhoek

Grote delen van de Achterhoekse bevolking lopen te hoop tegen de kaalslag in het coulissenlandschap, maar volgens het provinciebestuur is er niets aan de hand. Er worden op een zeer zorgvuldige en terughoudende wijze bomen gekapt langs provinciale wegen, zo stelt men in de antwoorden op vragen van het kersvers herkozen statenlid Toine van Bergen. De SP is niet de enige die van mening is het college van GS kennelijk niet goed op de hoogte is van de feiten.

Bomen zouden alleen verwijderd zijn en worden als ze ziek zijn , of moeten wijken voor wegverbreding dan wel aanleg van een fietspad. Het Berkellandse PvdA- raadslid Jan Zappeij constateert dat alleen al langs de weg Zelhem-Ruurlo bomen zijn gekapt die niet voldoen aan dit criterium.

In de antwoorden van het college van GS, waarin ook de partij van Zappeij is vertegenwoordigd, wordt bevestigd dat soms bomen, die gekapt zijn op particulier terrein, niet herplant worden. En ondanks het feit dat het tientallen jaren duurt voordat herplante bomen weer enigszins de omvang hebben van hun gesneuvelde voorgangers is er volgens het provinciebestuur geen sprake van een aantasting van het coulissenlandschap.

De antwoorden op de vragen gaan vergezeld van een bijlage, waarin een overzicht staat van al gekapte en nog te kappen bomen, en van de voorgenomen herplant. Daaruit blijkt dat er in de periode 2003- 2008 in totaal ruim 2600 bomen gesneuveld zijn dan wel zullen sneuvelen. Aantallen van te herplanten bomen worden niet genoemd. De bijlage is te lezen via de eerste link onder dit artikel.

Antwoorden op de statenvragen

Vraag 1:

Is het juist dat op grond van het “Handboek Wegontwerp” op dit moment op grote schaal bomen worden gekapt langs provinciale wegen in de Achterhoek? Wat zijn hiervoor de redenen?

Antwoord:

Neen, dit is niet juist. Er worden alleen bomen gekapt als dit nodig is voor een verbreding van een weg of de aanleg van een fietspad of parallelweg of als de bomen zo slecht zijn dat zij een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Dit wordt uiteraard met de nodige zorgvuldigheid en terughoudendheid uitgevoerd.

Het “Handboek Wegontwerp” is bestemd voor het ontwerp van wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van autosnelwegen. Met name de principes van het concept Duurzaam Veilig Verkeer zijn hierin verwerkt.

Vraag 2:

Langs welke provinciale wegen is dit gebeurd en gaat dit nog gebeuren?

Antwoord:

In de bijlage wordt aangegeven welke bomenrijen er de afgelopen vier jaar in de Achterhoek zijn geveld, wat de reden hiervoor is geweest en wat voor herplant hierbij heeft plaatsgevonden. Tevens vindt u een overzicht van geplande projecten in de komende twee jaar waarbij bomenrijen zullen worden geveld.

Vraag 3 :

Bent u het met ons eens dat deze bomenkap een bedreiging vormt voor het coulisselandschap en dat deze regio daardoor een groot deel van haar (toeristische) aantrekkelijkheid verliest? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Neen. De bomenrijen die worden gekapt worden voor het overgrote deel ter plaatse heringeplant en voor het overige deel elders langs onze wegen gecompenseerd. Gezien de leeftijdsopbouw van de beplanting langs provinciale wegen is het ook noodzakelijk dat er regelmatig oude bomenrijen geveld worden en nieuwe bomenrijen aangeplant worden om juist voor de toekomst te garanderen dat er ook vitale bomenrijen langs onze wegen zullen staan. Dat hierdoor plaatselijk een ingreep nodig is, blijft onvermijdelijk. Bij de overweging of er bomen worden geveld en waar en op welke manier bomen worden teruggeplant spelen landschappelijke aspecten een belangrijke rol. Hierbij vindt intensief overleg met gemeenten plaats en worden bewoners uitgebreid geïnformeerd.

Vraag 4:

Klopt het dat herplant plaatsvindt op 4,5 meter van het wegdek en dat dit alleen gebeurt als de berm ten minste zes meter breed is?

Antwoord:

Dat klopt. Hierbij gaat de voorkeur uit om de bomen zelfs op vijf meter van de weg te plaatsen zodat zij nog 4,5 meter van het wegdek verwijderd zijn op het moment dat zij een stamdiameter van één meter verkrijgen. Een bermbreedte van zes meter is minimaal noodzakelijk zodat er voldoende afstand blijft tussen de boom en het achterliggende fietspad of parallelweg of sloot.

Vraag 5:

Klopt het dat herplant langs provinciale wegen op het terrein van particulieren alleen plaatsvindt als zij daaraan meewerken?

Antwoord:

Dat klopt, de provincie heeft geen mogelijkheid particulieren te dwingen bomen te planten op hun terrein naast onze wegen. Als de provincie herplant van bomen op die terreinen wenst, koopt zij die gronden aan.

Vraag 6:

Is het juist dat van 19 februari tot 2 maart bomenkap gepland is langs de N315 tussen Zelhem en Ruurlo?

Antwoord:

Dat is juist. In het kader van het door Provinciale Staten vastgestelde Gelders Fietspadenplan wordt het fietspad tussen Zelhem en Ruurlo verbreed.

Vraag 7:

Klopt het dat er bezwaren zijn ingediend tegen de kapvergunning van bomen langs bovenvermelde weg en dat daarom een deel van de bomen langs bovenvermelde weg (nog) niet gekapt wordt?

Antwoord:

Dat klopt. Dit betreft de 141 bomen en 5,75 are bos waarvoor de gemeente een kapvergunning heeft verleend, voor de overige 400 bomen en 16,25 are is er een kapmelding gedaan bij de “Dienst Regelingen” en deze mogen geveld worden.

Vraag 8:

Bent u bereidt de verdere bomenkap langs provinciale wegen in de Achterhoek met onmiddellijke ingang op te schorten totdat Provinciale Staten zich hebben uitgesproken over de wenselijkheid ervan?

Antwoord:

Neen, dit zou inhouden dat wij projecten moeten stilleggen waarover Provinciale Staten zich al eerder positief hebben uitgesproken en waarover al uitgebreid overlegd is op welke wijze de herplant moet plaatsvinden zodat het landschap het best tot zijn recht komt.

Antwoorden op vragen over bomenkap in Achterhoek
Fotoverslag actie SP tegen bomenkap in Achterhoek
Masale bomenkap: SP doet dringende oproep aan provincie

U bent hier