h

Recreatiebedrijf RGV weer in opspraak door golfbaanplannen; provincie legt bomenkap stil

8 maart 2007

Recreatiebedrijf RGV weer in opspraak door golfbaanplannen; provincie legt bomenkap stil

Niet alleen bij de Berendonck in Wijchen, maar ook rond het Heerderstrand lijkt het recreatiebedrijf RGV bezig te zijn met vernietiging van natuur om een golfbaan te kunnen aanleggen. Reden genoeg voor SP- statenlid Toine van Bergen om ook over deze zaak aan de bel te trekken bij het provinciebestuur. Gisteren stelde hij schriftelijke vragen. Inmiddels meldt dagblad De Stentor van vandaag dat de kapactiviteiten van het RGV op verzoek van de provincie zijn stilgelegd.

Het RGV heeft beslag weten te leggen op een kwart van het voormalige defensieterrein de Dellen. Onduidelijkheid is er over de gevoerde procedure. Het lijkt erop dat het gebied zonder verkoop bij inschrijving aan het RGV is gegund.

Daarnaast is het recreatiebedrijf al begonnen aan grootschalige kap van bomen en struikgewas langs het Heerderstrand. Een melding in het kader van de Boswet heeft niet plaatsgevonden. Daardoor heeft de provincie de kapplannen niet kunnen toetsen aan (Europese) regels op het gebied van de natuurbescherming. De SP wil dat de provincie erop toeziet dat RGV zich alsnog gaat houden aan de wetten en regels die van toepassing zijn.

De realisatie van de golfbaan wekt temeer verbazing omdat vlakbij ( in het Ennerveld) een recreatieondernemer wordt uitgekocht, om de druk op de Veluwe te verminderen. De SP vindt dat hier sprake is van grote tegenstrijdigheid in het beleid. Hiervan worden onder meer reptielen, amfibieën en de dodaars de dupe, die in het struweel rond het Heerderstrand hun leefomgeving hebben.

Statenlid Toine van Bergen is blij dat de activiteiten van het RGV voorlopig stilliggen: er komt eerst overleg tussen alle betrokkenen, waaronder Heerderstrand-vrij, de Milieugroep Heerde, het RGV, Staatsbosbeheer en de gemeente Heerde.

Ten slotte zet de SP vraagtekens bij het feit dat het Heerderstrand beperkt toegankelijk is voor gehandicapten. Hetzelfde geldt trouwens voor de Berendonck.

Tekst van de schriftelijke vragen

De gang van zaken rond de verkoop van het defensieterrein “de Dellen” en kapactiviteiten door het recreatiebedrijf RGV rond het Heerderstrand is voor ons reden om de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Is het juist dat ¼ deel van het voormalige defensieterrein De Dellen verkocht wordt aan het RGV?

2. Is er daarbij sprake geweest van openbare aanbesteding dan wel verkoop bij inschrijving? Zo nee, waarom niet?

3. Is het juist dat het RGV in de Dellen een golfbaan wil aanleggen? Indien dat zo is, welke gevolgen heeft dit voor de natuur en toegankelijkheid van het gebied?

4. Is een golfbaan in de Dellen planologisch en wettelijk gezien toegestaan ( EHS; Natura2000; Streekplan)?

5. Is uitbreiding van de recreatiedruk door het aanleggen van een golfbaan verenigbaar met het “Groei en Krimp”- beleid op de Veluwe? Een paar kilometer verderop ( in het Ennerveld) gaat de provincie geld uitgeven om de recreatie uit te kopen, om zo dit gebied aan de natuur terug te geven, terwijl aan het Heerderstrand deze zelfde natuur ernstig vernield wordt.

6. Is het u bekend dat er door RGV forse kapwerkzaamheden hebben plaatsgevonden rond het Heerderstrand? Is het juist dat hiervoor geen melding is gedaan in het kader van de Boswet, waardoor wettelijke toetsing van de kapwerkzaamheden niet heeft plaatsgevonden?

7. Is het u bekend ( informatie van o.a. Staatsbosbeheer) dat het oevergebied van het Heerderstrand een belangrijke verblijfplaats is van dodaars, beschermde amfibieën en reptielen, en dat nu hun verblijfplaats in gevaar is gebracht?

8. Hoe gaat u ervoor zorgen dat het RGV zich houdt aan de reguliere (Europese- ) wet- en regelgeving?

9. Is het juist dat een groot deel van het Heerderstrand niet toegankelijk is voor gehandicapten die in een rolstoel of scootmobiel zitten? Hetzelfde probleem doet zich voor bij de Berendonck in Wijchen. Bent u bereid het RGV te verzoeken om haar recreatiegebieden in Gelderland ook open te stellen voor gehandicapten?

Koper gezocht voor deel van De Dellen
Groene strijd rond strand bij Heerde
Website van de Stichting Heerderstrand-Vrij
Provinciebestuur deelt zorgen SP over uitbreiding golfbaan Berendonck
Succesvol wandelprotest tegen uitbreiding golfbaan Berendonck
SPonsman en het mysterie van het verdwenen bordje Natuurgebied

U bent hier