h

SP hekelt CU-'draai' bomenkap

24 juli 2007

SP hekelt CU-'draai' bomenkap

Sinds een moratorium op bomenkap is afgewezen, is de ChristenUnie opnieuw gaan kijken. De CU meldt nu dat de provincie maatwerk levert. Onzin, stelt de SP.

NEEDE - Provinciale Statenleden bekeken een maand geleden de bomen langs de weg Borculo-Neede en Borculo-Haarlo. Het ging daarbij om het kappen van veel bomen langs de ene en het laten staan van bomen langs de andere weg. Een delegatie van ChristenUnie keerde onlangs terug voor een tweede bezoek, en uit zich in tweede instantie een stuk positiever over het provinciale kapbeleid. Dat is voor de Socialistische Partij weer reden om de 'draai' van de CU uit te leggen als partijpolitiek: coalitiegenoot ChristenUnie moet nu het beleid van CDA-gedeputeerde Marijke van Haaren verdedigen, hekelt SP-Statenlid Toine van Bergen.

De provincie Gelderland is in het kader van het programma Duurzaam Beheer Provinciale Lanen bezig met grootschalige vervanging van bomen langs wegen. Er worden er 2900 gekapt en uiteindelijk 3500 geplant. Bij dat kappen gaat het er in de Achterhoek nogal rigoureus aan toe, is het verwijt van met name SP en PvdA. De provincie hanteert het 'Handboek wegontwerp' dat bepaalt dat bomen minstens vier en een halve meter van de rand van de weg moeten staan. Dat kan alleen als bermen minstens zes meter breed zijn. Omdat aangrenzende eigenaren geen strook grond willen verkopen, komt tussen Borculo en Ruurlo maar een enkele rij bomen terug voor de complete laan. Tussen Borculo en Neede worden wat meer bomen gespaard aan weerszijden van de provinciale weg. Langs de gemeentelijke weg Borculo-Haarlo blijft de smalle laanbeplanting staan, hoezeer ook gehavend door 'schampend' verkeer. Een door de SP voorgesteld moratorium op het kappen van de bomen om na de zomer opnieuw over de criteria te discussiƫren, haalde het onlangs niet in de Gelderse Staten. Gedeputeerde Van Haaren gaf aan het feit dat de kap al is aanbesteed, zwaar te vinden wegen. Op initiatief van het Needse CU-lid De Rooij bracht een provinciale ChristenUnie-delegatie onlangs toch opnieuw een bezoek aan de Achterhoek. De CU-Statenleden M. Schuurman en P. Plug concluderen dat de provincie "alleen kapt als dit nodig is voor een verbreding van een weg, de aanleg van een fietspad, parallelweg of als de bomen zo slecht zijn dat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid." SP'er Van Bergen gelooft niet in door de ChristenUnie bespeurde "nuancering van de radicale bomenkap" en "maatwerk", en wijst erop dat de ChristenUnie nu in Gedeputeerde Staten zit.

Bron: Twentsche Courant/Tubantia 24 juli 2007

SP wil time- out bomenkap Achterhoek

U bent hier