h

Verbetering Regiotaxi : van woorden naar daden

26 april 2008

Verbetering Regiotaxi : van woorden naar daden

Het dagelijks provinciebestuur heeft een verbeterplan gemaakt om de problemen bij de Regiotaxi op te lossen. De SP ondersteunt het verbeterplan maar stelt nadrukkelijk dat het niet bij plannen alleen kan blijven.

SP-woordvoerder Alex Mink gaf tijdens de commissievergadering van 12 april aan dat de SP de plannen steunt.
De SP vindt, net als de ChristenUnie, dat de concrete plannen wel wat vaag en moeilijk te controleren zijn. Zo geeft het verbeterplan aan dat klanten op de hoogte moeten worden gehouden over hun taxirit maar is dit niet vertaald in een harde doelstelling, zoals een bepaald percentage terugbelgesprekken dat gehaald moet worden.
De gedeputeerde zegde toe dat Provinciale Staten tijdig geïnformeerd worden over de voortgang van alle verbeteringen.

De SP wil ook een grondige evaluatie van de scheiding tussen callcenter en vervoerder. Regiotaxi-klanten moeten met een centraal telefoonnummer bellen of een website bezoeken om een rit met de Regiotaxi te bestellen. Dit wordt door een callcenter uitgevoerd. Het callcenter geeft de rit vervolgens door aan de regionale vervoerder voor de Regiotaxi. Juist daar ontstaat vaak ruis. Volgens ons zou de volgende keer dit systeem anders moeten worden ingericht.

In het verbeterplan wordt ook aangegeven dat de klachtafhandeling vaak erg lang duurt. Uitschieters tot drie maanden komen voor. Klagende klanten moeten tussentijds op de hoogte worden gehouden van de klachtafhandeling en de klacht zelf moet sneller worden afgehandeld. Wachttijden van maanden voordat iemand een antwoord krijgt, vindt de SP onacceptabel.

De VVD kwam tijdens de commissievergadering met een voorstel voor het vervoer van ziekenhuispatiënten.
Zij moeten volgens de liberalen voorrang krijgen boven andere groepen reizigers om zo snel weer naar huis te kunnen gaan. Het voorstel kan op steun van de SP rekenen omdat het zittend ziekenvervoer vanuit de zorgverzekering in 2004 bijna is wegbezuinigd en een grote groep patiënten hoe dan ook vervoerd moet worden. Wel mag dit niet ten koste gaan van de kwaliteit die overige reizigers krijgen.

De SP wil het voorstel met andere partijen uitwerken en zorgen voor een goede introductie ervan, bijvoorbeeld via een proef met enkele ziekenhuizen in de provincie. Op verzoek van de SP zegde gedeputeerde van Haaren (CDA) toe dat zij ook in Den Haag aan de bel zal trekken over de problemen die deze groep reizigers ondervinden.

U bent hier