h

Vereniging Kleine Kernen blijft zelfstandig

24 april 2008

Vereniging Kleine Kernen blijft zelfstandig

In de statenvergadering van woensdag 23 april werd beslist over het lot van de Vereniging Kleine Kernen (VKK). Mede dankzij de steun van de SP voor een CDA amendement wordt de VKK niet gedwongen tot een fusie. Dat gedeputeerde Keereweer (PvdA) het amendement stellig ontraadde hielp hem daarbij niet.

De Vereniging Kleine Kernen (VKK), eigenlijk een samenwerkingsverband van dorpsbelangenorganisaties, is bij uitstek een organisatie die een eigen gezicht heeft en een brede bekendheid geniet. De organisatie draait voornamelijk dankzij het werk van vrijwilligers in de vele kleine kernen die Gelderland rijk is. De VKK organiseert van alles: het plattelandsparlement, het maken van dorpsvisies, het creƫren van starterswoningen, om er maar een paar te noemen. Daarom vindt de SP het zonde om de VKK te dwingen om te fuseren met een wat logge club als Spectrum. Dan is de kans groot dat de VKK haar eigen identiteit geheel of gedeeltelijk verliest.

Woordvoerder Marieke Veltman legt uit: `De SP hanteert met het fuseren van organisaties dus eigenlijk hetzelfde principe als met het fuseren van gemeenten: geen fusie als de leden ertegen zijn. En binnen de VKK bestond veel weerstand tegen de gedwongen fusie.' De organisatie werkt grotendeels met vrijwilligers, en deze mensen hebben met tientallen brieven en telefoontjes naar de commissie Landelijk Gebied en Water laten weten dat de VKK vooral de VKK moet blijven.

Dat je in alle lagen van de bevolking mensen vindt die de VKK graag hun zelfstandigheid en eigen gezicht gunnen, bleek wel bij uitstek deze Statenvergadering. Het amendement dat zorgde dat de VKK zelfstandig bleef werd ingediend door: coalitiepartij CDA, en oppositiepartijen VVD, SGP en de SP. Een bijzondere gelegenheidssamenwerking met een prima uitkomst. Daar kon gedeputeerde Keereweer die het amendement stevig ontraadde niets aan veranderen.

U bent hier