h

Busje Plus Culemborg in najaar van start

4 juli 2008

Busje Plus Culemborg in najaar van start

Voor het eind van het jaar zal in Culemborg het experiment met vervoer van passagiers in een aanhanger achter een busje (Busje Plus) van start gaan. Het ministerie verwacht dat de concrete ontheffingsvoorwaarden voor het eind van het jaar zullen zijn afgerond. Dat schrijft staatssecretaris Huizinga in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van verkeer en waterstaat, vervoerder Arriva en de gemeente Culemborg zijn momenteel bezig met de voorbereiding van het experiment. Om de bus te laten rijden moet er een pakket met ontheffingsvoorwaarden worden opgesteld. De ontheffingsvoorwaarden zijn nodig om de combinatie van busje met aanhanger mogelijk te maken. Anders is een dergelijk voertuig volgens de huidige wetgeving niet toegestaan en kan Busje Plus niet op de weg. In Duitsland en Zwitserland is de combinatie van een achtpersoonsbusje met een aanhanger voor passagiers overigens op grote schaal in gebruik.

Busje Plus in het centrum van Culemborg
Busje Plus onderweg
Busje Plus terug in het centrum van Culemborg
Op 22 september 2007 kwam het stadsbusje uit Leichlingen op bezoek tijdens de Week van de Vooruitgang in Culemborg. Het busje reed toen enkele ritten door de stad. Foto's: Alex Mink.

De Gelderse SP is een voorstander van Busje plus en heeft dit punt prominent in het verkiezingsprogramma staan. Met deze bus met aanhanger is op een creatieve en goedkope manier veel extra openbaar vervoer aan te bieden in de spits. Uiteraard zal een proef met Busje Plus alleen mogelijk zijn wanneer de passagiers in de aanhanger net zo veilig zijn als passagiers in een gewone bus. De SP ziet het experiment met belangstelling tegemoet.

Minister steunt Busje Plus Culemborg

U bent hier