h

SP niet tevreden met Gelderse reactie op de startnotitie doortrekking A15

3 juli 2008

SP niet tevreden met Gelderse reactie op de startnotitie doortrekking A15

De Gelderse SP-fractie is niet blij met de Gelderse reactie op de startnotitie over de doortrekking van de A15 van Ressen naar Zevenaar. SP-statenlid Alex Mink gaf tijdens de Statenvergadering aan dat de SP voor oplossingen in de regio wil kiezen. De startnotitie vormt de basis voor het onderzoek naar de verschillende varianten voor de doortrekking van de A15, een variant waarbij het huidige wegennet en het openbaar vervoer worden verbeterd zonder doortrekking van de A15 en de effecten op onder andere water en milieu van alle varianten.

Alex MinkDe Gelderse SP wil niet meewerken aan een doortrekking van de A15. Statenlid Alex Mink: "Deze weg is duur en wordt letterlijk een Betuweroute van asfalt en beton. De inwoners van het gebied schieten weinig met deze doortrekking op. Sterker nog: ze gaan meebetalen via tolheffing, die 262,5 miljoen Euro moet opbrengen om deze weg te financieren."
De tolheffing lijkt ook de enige mogelijke uitweg om de stijgende kosten het hoofd te bieden. In 2005 werden de kosten voor de doortrekking van de A15 nog op 750 miljoen Euro geschat. Door stijgende grondstofprijzen kan deze raming niet meer kloppen, ondanks de kleine inflatiecorrectie die de provincie Gelderland toepast. Aan de kant van de regio zit de portemonnee op slot. De provincie Gelderland zal – aldus het Statenbesluit uit november 2006 – niet meer dan 100 miljoen Euro bijdragen. De rest zal dus voor rekening van de automobilist komen.

De SP ontkent niet dat er sprake is van verkeersproblemen in de regio. Wij zien liever een goede aanpak van de bestaande wegen. Zo lopen er procedures voor de verbreding van de A12 en de A50. Daarnaast moet de A325 worden aangepakt en moet Nijmegen door de tweede stadsbrug goed worden ontsloten. Ook het openbaar vervoer moet beter. De SP wil een regionale tramverbinding rond Nijmegen en ziet veel kansen in transferia rond de steden, waar je je auto kunt parkeren en vervolgens op de fiets en de bus kunt overstappen. De Waalsprinter bij Ressen is het voorbeeld van een redelijk succesvolle proef met transferia.

SP in Gelders debat over A15 te Duiven

U bent hier