h

Actie voor behoud euroretourtje Apeldoorn

29 september 2008

Actie voor behoud euroretourtje Apeldoorn

Gelders SP fractievoorzitter, Eric van Kaathoven, en wethouder Metz (VVD) van Apeldoorn ontvingen van de SP Apeldoorn 3.000 handtekeningen in het kader van de actie ‘Onze bus moet 1 euro blijven!’ Beiden zegden toe zich in te zullen zetten voor behoud van het euroretourtje.

Zaterdagmiddag 28 september op een zonovergoten Raadhuisplein in Apeldoorn overhandigde SP Apeldoorn 3.000 handtekeningen aan wethouder Metz van Verkeer en aan Eric van Kaathoven, fractievoorzitter van de SP Gelderland. De aanbieding was het sluitstuk van de actie "Onze bus moet 1 Euro blijven". De actie werd ondersteund door een grote groep SP-ers, een dweilorkest en de nodige belangstellenden.

Jan van der Worp, SP Apeldoorn

Voorzitter van SP afdeling Apeldoorn, Jan van der Worp, legde nog eens uit dat een verhoging van ‘ons Euroretour’ van 1 naar 2 Euro onacceptabel is en dat daardoor de mensen massaal de bus uitgejaagd worden. Wethouder Metz, voor het eerst in zijn leven met een megafoon in de hand en ook voor het eerst bij een SP actie, nam instemmend de 3.000 handtekeningen in ontvangst en benadrukte Veolia, de vervoerder, aan het contract te houden waarin is vastgelegd dat het Eurokaartje tot 2010 gegarandeerd is.

Eric van Kaathoven stelde dat de SP in Gelderland er alles aan zal doen het Eurokaartje te behouden en de handtekeningen mee te zullen nemen naar Provinciale Staten, waar op 8 oktober de voorgenomen verhoging op de agenda staat. Van Kaathoven: “Helaas gaat de gemeente Apeldoorn niet in haar eentje over het euroretourtje, dan was het snel geregeld. De wethouder staat hier naast me en is heel duidelijk. Maar de provincie geeft de doorslag. En aangezien gedeputeerde Van Haren niet naar Apeldoorn kon komen, brengt de SP dan Apeldoorn, alle drieduizend handtekeningen, maar naar het provinciehuis in Arnhem.”

Eric van Kaathoven

Emile Roemer, Tweede-Kamerlid van de SP en woordvoerder openbaar vervoer, legde uit waarom het zo belangrijk is dat er goed en betaalbaar openbaar vervoer is en dat een succesvolle maatregel zoals het euroretourtje de nek om draaien wel het laatste is dat je moet doen. Roemer had al babbelend ook al het begin van een meerderheid in provinciale staten voor behoud van het euroretourtje geconstateerd. Want terwijl de VVD wethouder wist te melden dat de VVD ook provinciaal achter hem staat, was ook PvdA statenlid Yasemin Cegerek onder het publiek. En zei liet weten dat ook de PvdA voor behoud van het euroretourtje is. Met Christen Unie en/of GroenLinks is dat al een meerderheid.

Op 8 oktober in de ochtend praat een commissie van provinciale staten over het euroretourtje in Apeldoorn, Ede en Harderwijk met gedeputeerde Van Haren (CDA).

Dweilorkest Apeldoorn

Reportage TV Gelderland
Apeldoorn blij met busactie
Euroretour Veluwse stadsbussen moet blijven!

U bent hier