h

Knip buslijn Nijmegen-Tiel in mei opgeheven

29 januari 2010

Knip buslijn Nijmegen-Tiel in mei opgeheven

SP-Statenlid Alex Mink stelde vragen over het feit dat er geen volledig herstel komt van de rechtstreekse busverbinding Tiel-Nijmegen. Busreizigers moeten op sommige momenten en tijden overstappen in Druten. De Gelderse SP vind dat de busverbinding Nijmegen-Tiel weer rechtstreeks moet gaan rijden, zonder overstap.Het college van Gedeputeerde Staten kon antwoorden dat na afspraken met vervoerders de knip in Mei 2010 kan worden opgeheven. Lees hieronder de vragen en antwoorden.

Vraag 1 :
Uit het krantenartikel blijkt dat busreizigers op de buslijn tussen Nijmegen en Tiel ook in de toekomst tijdens weekeinden en avonduren in Druten moeten overstappen. In weerwil van eerdere toezeggingen vindt er dus geen volledig herstel van de rechtstreekse busverbinding tussen beide steden plaats. Hoe verhoudt dit zich tot eerdere uitspraken en beloften over het herstel van de rechtstreekse verbindingen?

Antwoord:
De inzet van het college is sinds het ontstaan van de knip in Druten steeds gericht op het oplossen van de problemen rond deze knip.

Vraag 2 :
Op welke wijze zet het college zich, samen met het dagelijks bestuur van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, ervoor in dat er weer een rechtstreekse busverbinding tussen beide steden wordt gerealiseerd?

Antwoord:
De vervoerders van zowel de provincie als de Stadsregio hebben de opdracht gekregen om te komen tot een kniploze verbinding.

Vraag 3 :
Volgens het krantenartikel ligt een belangrijke oorzaak in de materieelinzet. Arriva rijdt, zoals gewoonlijk, in de daluren met een taxibus en Novio zet een reguliere lijnbus in. Volgens de verantwoordelijke portefeuillehouder zijn de problemen te wijten aan de provincie en Arriva. Bent u het met ons eens dat er een rechtstreekse busverbinding tussen Tiel, Nijmegen en Druten moet zijn, zonder overstap en ongeacht welke afstemmings- en bevoegdhedenproblemen dan ook?

Antwoord:
Het beleid van het college is er steeds op gericht om de knip in Druten op te heffen, de inzet van klein materieel is op basis van het, door de vervoerder, te verwachten reizigersaanbod. Dit komt tevens tegemoet aan onze wens om niet met lege grote bussen te rijden als dit i.v.m. het
reizigersaanbod niet nodig is.


Vraag 4 :

Kan het college een uitspraak doen op welke datum de knip in Druten nu eindelijk wordt opgeheven?

Antwoord:
De vervoerder van de Stadsregio heeft aangegeven dat het dienstrooster in mei omgezet zal worden zodat er vanaf die datum kniploos gereden kan worden.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje-Commissaris van de Koningin
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

SP: kappen met knip in buslijn Tiel-Nijmegen

U bent hier