h

SP: los te volle treinen tussen Arnhem en Winterswijk nou eens op!

17 februari 2010

SP: los te volle treinen tussen Arnhem en Winterswijk nou eens op!

De Gelderse SP-fractie wil dat de provincie Gelderland en vervoerder Syntus nu eindelijk iets gaan doen aan de te volle spitstreinen tussen Arnhem en Doetinchem. Op 10 februari reed een stoptrein station Duiven voorbij omdat er teveel reizigers aan boord waren en het perron vol stond. De treinen zijn tijdens de spitsuren nog altijd bomvol. De SP wil daarom dat er wordt gekeken naar het inzetten van een spitsbus die de drukste stations bedient wanneer de treinen vol zitten.

Alex MinkSP-statenlid Alex Mink: “De provincie steekt weliswaar geld in de spoorlijn Arnhem-Doetinchem maar dat lost de problemen nog lang niet op. Ondanks de goede wil worden reizigers nog altijd als haringen in een ton vervoerd. Dat wordt echt niet minder na het gereedkomen van de werkzaamheden in april”.

De SP vraagt zich af waarom Syntus nog steeds geen oplossing biedt voor de te volle treinen. Uit verkregen informatie blijkt dat een deel van de problemen wordt veroorzaakt door een materieeltekort en de planning van het onderhoud. Reizigers mogen daarvan niet de dupe worden. De provincie en Syntus moeten ophouden met afschuiven en aan de slag met serieuze oplossingen om te volle treinen te voorkomen.

Lees hieronder de vragen die werden gesteld door Alex Mink.

Inleiding

Op 10 februari 2010 publiceerde de Achterhoekse editie van De Gelderlander het artikel “Te volle trein slaat Duiven over”. Uit eigen waarneming blijkt dat de treinen tussen Arnhem en Doetinchem in de spitsuren nog altijd bomvol zitten. De SP wil graag van het college weten welke acties er worden ondernomen om de druk te verdelen.


Vragen

1. Bent u bekend met dit voorval? Komt het vaker voor dat Syntus-treinen een station tijdens de spits voorbijrijden?

2. Kunt u een indicatie geven van het aantal reizigers tussen Arnhem en Doetinchem tijdens de spitsuren op werkdagen?

3, Kunt u een indicatie geven van het aantal in- en uitstappers op de stations tussen Arnhem en Doetinchem waar deze treindienst stopt?

4. Welke maatregelen neemt de provincie of de vervoerder (momenteel Syntus) om de druk tijdens de spits te verlichten? Kunt u bij uw antwoord onderscheid maken tussen de korte termijn en de lange termijn?

Te volle trein slaat Duiven over
Gelderland moet serieus naar investeringen in het spoor kijken

U bent hier