h

Gelders provinciebestuur niet blij met plannen Nieuw Hulckesteijn

18 maart 2010

Gelders provinciebestuur niet blij met plannen Nieuw Hulckesteijn

Gedeputeerde Staten zijn bezorgd over de plannen van RGV met de Nijkerkse camping Nieuw Hulckesteijn. Eigenaar RGV wil de camping slopen en er nieuwe dure recreatiewoningen bouwen. De plannen leiden tot een nieuwe kleine stad aan de oude Zuiderzee. De nieuwe woningen hebben invloed op de natuur en kunnen leiden tot nieuwe gevallen van permanente bewoning. Gedeputeerde Verdaas is niet blij met de plannen en zal over deze punten op verzoek van de SP een zienswijze bij de gemeente Nijkerk indienen.

Het publieke recreatiebedrijf RGV wil de Nijkerkse camping Nieuw Hulckesteijn slopen en vervangen door een uitgebreide jachthaven aan het Nijkerkernauw en enkele honderden recreatiewoningen. Deze woningen kosten minimaal 175.000 euro en maximaal 700.000 euro. SP-statenlid Alex Mink sprak gisterenochtend over “een nieuwe stad aan de oude Zuiderzee, bedoeld voor mensen uit het westen met een goed inkomen”. Hij wees daarbij ook op de geflopte ontwikkeling van het Groningse Blauwestad: te veel woningen, met een te hoog prijskaartje en nauwelijks vraag in de markt. Blauwestad staat leeg, maar de nieuwe Zuiderzeestad straks ook.


De vaste campinggasten van Nieuw Hulckesteijn voerde afgelopen woensdag actie in het provinciehuis

De plannen hebben ook invloed op de polder Arkemheen, een van de strengst beschermde gebieden van Gelderland met beschermde dier- en plantensoorten en grenst aan de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van aaneengesloten beschermde natuur in Nederland. Er moeten ook allerlei vergunningen worden aangevraagd waarin de provincie soms een rol speelt.

De SP bekritiseerde de nut en noodzaak van deze plannen. Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar de vraag naar zulke woningen, laat staan naar het verdwijnen van de zoveelste mogelijkheid om goedkoop op de Veluwe te recreëren. De nieuwe dure recreatiewoningen kunnen bovendien ook permanente bewoning uitlokken. Deze punten zijn niet meegenomen in de Milieu-Effectrapportage, het milieukundig onderzoek naar de plannen dat in opdracht van RGV is gemaakt en door de gemeenteraad van Nijkerk is vastgesteld.


Het ludieke protest werd ondersteunt door sprookjesfiguren "wiens sprookje dreigt te verdwijnen"

De kritiek van SP-statenlid Alex Mink werd breed gedeeld. De PvdA, Groenlinks en Christenunie twijfdelden eveneens aan de plannen van RGV met Nieuw Hulckesteijn. Gedeputeerde Verdaas gaf aan dat de provincie al veel kritiek had geleverd op het rapport en zal de punten over natuurbescherming en de permanente bewoning namens de provincie aan de gemeente Nijkerk laten weten. De gemeenteraad moet deze zienswijze uiteindelijk meenemen in de vaststelling van het bestemmingsplan voor dit gebied.

Beluister de radioreportage van Omroep Gelderland:

Protest tegen sluiting van camping

U bent hier