h

Opinie: Afschaffen strippenkaart nog te vroeg

9 juni 2011

Opinie: Afschaffen strippenkaart nog te vroeg

Onderstaande ingezonden stuk van SP Statenlid Alex Minkwas afgelopen woensdag te lezen in de Gelderlander:

"De komende weken organiseren provincie, stadsregio en vervoerders de uitzwaaiweken voor de strippenkaart. Reizigers krijgen een overstapadvies en krijgen zelfs ludieke reistips aangeboden om de overgebleven strippen vóór 30 juni doorheen te jagen. Dat lijkt mij allemaal te vroeg."

Alex Mink"In november 2010 namen provinciale staten op initiatief van de ChristenUnie een motie aan, waarin werd uitgesproken dat de afschaffing van de strippenkaart en het invoeren van de OV-chipkaart pas kon plaatsvinden als de problemen waren opgelost. De minister van infrastructuur en milieu heeft ingestemd met het afschaffingsverzoek, terwijl de problemen nog lang niet de wereld uit zijn. Talloze reizigers hebben dagelijks last van storingen. Er is nog geen goede kortingsregeling voor ouderen en het kost ongelooflijk veel moeite om je geld na uitcheckproblemen terug te krijgen. Bovendien betalen reizigers die met twee vervoerders reizen een overstapboete. Die problemen zijn niet voor 30 juni opgelost."

"En waarom is er geen inruilregeling voor de strippenkaart verzonnen? Bij de invoering van de euro konden mensen ook een kennismakingspakket met euro's afhalen en werd het saldo op de bankrekening gewoon in de nieuwe munteenheid omgezet. VVD en SP hebben vorig jaar nog voorgesteld om zo'n "strip-voor-chip"-regeling te introduceren, maar met die suggestie is niets gedaan. Een gemiste kans want de invoering van de strippenkaart werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw zorgvuldiger aangepakt, waarbij de reiziger centraal stond."

"Gelukkig wil een kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV en GroenLinks ingrijpen en de totale invoering van de OV-chipkaart op 30 juni uitstellen. Dat is een goede zaak. De invoering van de OV-chipkaart kan pas aan de orde zijn als de grote problemen zijn opgelost, reizigers weten waar ze terecht kunnen om hun geld terug te vragen en er een fatsoenlijke inruilregeling voor strippenkaarten komt. Doorgaan met deze haastige en onzorgvuldige invoering van de OV-chipkaart gaat er anders toe leiden dat een heleboel reizigers de komende weken het liefste de OV-chipkaart uitzwaaien."

Alex Mink is lid van Provinciale Staten van Gelderland namens de SP.

Bovenstaand ingezonden stuk stond in de Gelderlander van 8 juni 2011

Gelderse SP wil stripppenkaart behouden

U bent hier