h

Inhuren statenleden uit fractiebudget niet meer mogelijk

30 september 2012

Inhuren statenleden uit fractiebudget niet meer mogelijk

Op 26 september hebben provinciale staten besloten dat statenleden, fractievolgers en hun familieleden niet meer op kosten van de provincie kunnen worden ingehuurd. Deze wijziging van de verordening fractieondersteuning, die regelt waaraan provinciale fracties hun subsidie mogen uitgeven, is het gevolg van een bijna unaniem aangenomen motie van de SP.

Uit de controle van de provinciale fractiesubsidie over 2011 bleek dat een PVV-statenlid tijdelijk werkzaamheden voor zijn fractie had verricht. SP-statenlid Peter Lucassen diende daarop een motie in, die aan de griffie verzocht om een wijzigingsvoorstel van de provinciale verordening fractieondersteuning te maken om dit soort situaties te voorkomen. De motie werd bijna unaniem – enkele VVD-statenleden stemden tegen – aangenomen.

Het voorstel om de inhuur van eigen statenleden, fractievolgers en hun familie te voorkomen is in de statenvergadering van september unaniem als hamerstuk aangenomen.

SP-statenlid Peter Lucassen: “Statenleden krijgen al een wettelijke vergoeding van de provincie voor hun Statenlidmaatschap. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor de subsidie die hun fractie van de provincie ontvangt. Als statenfracties eigen Statenleden, fractievolgers of naasten gaan inhuren en betalen vanuit hun provinciale subsidie, vindt er een ongewenste vermenging van functies plaats. Dat kan na deze motie en de daarop volgende verordeningswijziging niet meer gebeuren.”

SP: maak eind aan inhuur Statenleden uit eigen fractiebudget

U bent hier