h

SP betaalt meeste fractiesubsidie terug

5 juni 2013

SP betaalt meeste fractiesubsidie terug

De Gelderse SP-fractie betaalt over het jaar 2012 ruim 23.000 euro terug aan provinciale fractiesubsidie. Statenfracties krijgen een jaarlijkse subsidie van de provincie Gelderland. De helft van deze subsidie mag worden gespaard, de rest moet worden teruggestort in de provinciekas. De SP hield het meeste geld over en stort binnenkort het overschot graag terug in de provinciekas. Sinds 2007 betaalde de SP ongeveer 200.000 euro aan overschotten terug.

Penningmeester en Statenlid Alex Mink: “Gelderse Statenfracties hebben recht op een provinciale subsidie. De provinciale subsidie wordt door een stichting beheerd. In 2012 kregen wij 60.000 euro vergoed en daarvan gaat een fors deel dus terug naar de belastingbetaler. De subsidie wordt gebruikt voor de inhuur van een betaalde fractieassistent, het doen van onderzoek en het voeren van acties. Alle Gelderse SP-leden krijgen elk kwartaal een nieuwsbrief van de Statenfractie. Daarnaast hebben we meerdere bijeenkomsten voor actieve SP’ers over de jeugdzorg en de ruimtelijke ordening georganiseerd en voerden we acties, bijvoorbeeld voor de verbetering van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk en het behoud van de biebbus op het platteland. Maar het blijft belastinggeld waar we zeer zuinig mee omgaan”.

Ieder jaar wordt in juni de jaarrekening van de fractiestichtingen vastgesteld. De fractiestichtingen moeten ook een goedkeurende accountantsverklaring inleveren. Op initiatief van de SP zijn de regels rondom de besteding van de fractiesubsidies strenger geworden. In de gewijzigde verordening fractieondersteuning is opgenomen dat statenleden, commissieleden en hun naaste familie niet meer kunnen worden ingehuurd voor werkzaamheden die betaald worden vanuit de fractiesubsidie. Daarnaast kunnen de fracties prima op zichzelf bezuinigen. Daarom zijn de fractiesubsidies niet aangepast voor de inflatie.
De SP heeft in 2009, 2010 en 2011 ook voorgesteld om de fractiesubsidies met 10% te verlagen. Die maatregel werd steeds afgewezen maar het dagelijks provinciebestuur stelt voor om per 1 januari 2014 alsnog het mes te zetten in de fractiesubsidies door een korting van 10% uit te voeren.

SP-fractie stort meeste geld terug in provinciekas (2012)

U bent hier