h

SP blij met extra geld voor breedtesport in Gelderland

18 september 2013

SP blij met extra geld voor breedtesport in Gelderland

De SP is blij met het voorstel van GS om te investeren in het sporten en bewegen van de Gelderse jeugd. Met een bedrag van 725.000 euro ondersteunt de provincie Gelderland de projecten Special Heroes Gelderland en het Jeugdsportfonds Gelderland. Beide projecten hebben het doel jongeren te laten ervaren hoe leuk sporten is. We hopen dat hiermee meer Gelderse jongeren een kans krijgen om te kunnen sporten.

Sporten is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Ieder kind moet gelijke kansen krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Waar je ouders geboren zijn of hoeveel geld dat ze hebben mag geen reden zijn om kinderen kansen voor een goede toekomst te onthouden. Dat geld voor het bezoeken van een school of een bibliotheek in de buurt maar ook voor het meedoen aan sport. Het lijkt heel normaal maar voor sommige ouders is de sport van hun kinderen niet of bijna niet betaalbaar. De Provincie Gelderland komt een grote groep ouders en kinderen tegemoet door de ondersteuning van 2 projecten op het gebied van Sport en Bewegen voor Kinderen. De SP staat volledig achter die plannen.

SP-Statenlid en sportwoordvoerder Peter de Vos: 'De SP is vaak kritisch op sportbeleid van het provinciebestuur. Te vaak wordt onder de mom van stimulans voor de breedtesport vooral geld geïnvesteerd in de Topsport of Topsportevenementen. Dat is in onze ogen geldverspilling. De plannen om substantieel te investeren in de projecten Heroes Gelderland en het Jeugdsportfonds Gelderland zien we wel zitten omdat het geld bij de sportende jeugd terecht komt. Ik hoop dat hierdoor er heel veel jongeren kunnen profiteren van al dat moois wat de sport ze te bieden heeft."

Gelderland Sport
Het Jeugdsportfonds is opgericht om kinderen uit gezinnen te helpen waar de financiële situatie het niet toelaat om lid te worden van een sportvereniging. In deze gevallen probeert het Jeugdsportfonds bij te springen. Ze betalen de contributie en vergoeden de sportspullen tot maximaal € 225,- per kind per jaar. De provinciale bijdrage zorgt ervoor dat er in 4 jaar tijd minimaal 1150 kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud aan sport in verenigingsverband gaan deelnemen.

Special Heroes

Met een op het speciaal en het voortgezet speciaal onderwijs gericht sportstimulerings-programma wil de projectorganisatie Special Heroes aan de jeugdsport voor kinderen met een beperking een enorme impuls geven. Afhankelijk van hun wensen worden sport- en beweegactiviteiten aangeboden. De leerlingen maken kennis met sport op de school. Via de school worden ook de ouders betrokken bij de sportkeuze van hun kinderen. De bedoeling is dat de leerlingen na de kennismaking met hun favoriete sport blijvend deelnemen en lid worden van een sportvereniging.

Peter de Vos: "Als voormalig topsporter en trainer heb ik zelf ervaren hoe belangrijk sporten voor jongeren is. Niet zo lang geleden werd ik aangesproken door de vader van een pupil die ik 25 jaar geleden heb begeleid. Hij zei: ‘Peter, als jij mijn zoon toen niet onder je hoede had genomen had hij nooit zoveel bereikt in zijn leven als nu. Die 5 jaren hebben hem gevormd. Hebben hem leren afzien en leren doorbijten.’ Sporten is niet alleen belangrijk voor je lichaam maar ook voor je geest en doorzettingsvermogen."

Special Heroes Gelderland
Jeugdsportfonds Gelderland

U bent hier