h

Gemeenteraden aan zet bij bouw windmolens

8 november 2013

Gemeenteraden aan zet bij bouw windmolens

Het provinciebestuur wil dat er in 2020 230 MW aan windenergie wordt opgewekt. Om dat doel te bereiken moeten er in de provincie nog heel wat windmolens worden bereikt. Tijdens de Statencommissie mobiliteit en milieu van 6 november bleek dat het dagelijks provinciebestuur de aanwijzing van de bouwlocaties overlaat aan gemeenten. De Gelderse SP is blij dat de provincie geen locaties gaat doordrukken.

De Statencommissie MIE (mobiliteit, economie en milieu) bespraken een notitie van het dagelijks provinciebestuur over de ruimtelijke plannen voor windmolens. De provincie heeft samen met gemeenten 28 locaties voor de bouw van windmolens onderzocht. Windmolens worden volgens deze onderzoeken vooral gebouwd nabij snelwegen en op industrieterreinen, de plekken waarvan de provincie verwacht dat ze de minste weerstand gaan opleveren. Op die manier moeten de afspraken tussen de Rijksoverheid en de provincies over het opwekken van windenergie op land worden gehaald.

Na stevige discussies heeft gedeputeerde Traag (D66, milieu en energie) ingezien dat doordrukken van windmolens geen zin heeft. Daarom hebben de gemeenten zelf locaties voorgedragen en legt de provincie die begin 2014 vast in een zogenaamde structuurvisie, onderdeel van de omgevingsvisie (het document met de hele ruimtelijke inrichting van Gelderland). Gemeenteraden zorgen voor het draagvlak en leggen een concreet plan vast in een bestemmingsplan. Gedeputeerde Traag beloofde daarbij niet te zullen grijpen naar het ontwerpen van een inpassingsplan (provinciaal bestemmingsplan) om gemeenten te overrulen. De provincie wil vooral tijd en energie steken in het zorgen voor draagvlak onder inwoners en het begeleiden van het opstellen van een goed bestemmingsplan. Ondertussen worden Provinciale Staten op de hoogte gehouden van de voortgang van alle plannen en het voldoen aan de doelstelling.

SP-statenlid Alex Mink is tevreden over deze lijn: “Tien jaar geleden werd er al gepleit voor het bouwen van windmolens langs snelwegen en industrieterreinen, bijna vier jaar geleden namen Provinciale Staten een initiatiefvoorstel van D66, VVD en SP aan om de bouw van windmolens niet door te drukken via inpassingsplannen en nu komt er eindelijk eens schot in de zaak. Gemeenten krijgen de ruimte om voor steun te zorgen en leggen de bouw via een bestemmingsplan vast. De SP vindt windenergie prima, steunt de afspraken met het Rijk maar wil niet dat gemeenteraden buitenspel worden gezet via een inpassingsplan.Gelukkig is het college terug op het juiste pad!”

U bent hier