h

Nieuwe treinen Valleilijn verdienen een toilet

12 december 2015

Nieuwe treinen Valleilijn verdienen een toilet

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft samen met Partij voor de Dieren en 50plus een debatverzoek ingediend over toiletten in de nieuwe treinen op de Valleilijn. Binnenkort zullen drie nieuwe treinen besteld worden voor de Valleilijn. Deze treinstellen zullen geen toilet hebben. Dit terwijl Provinciale Staten hebben afgesproken dat in de toekomst alle treinen verplicht een toilet moeten hebben.

In 2010 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen dat in elke trein een toilet moet zijn. Vanaf 2025 moet elke trein voorzien zijn van een toilet. In Gelderland is besloten dat wc’s al vanaf 2021 verplicht zijn in treinen. SP Statenlid Maurits Gemmink is verbaasd om te horen dat er nu nieuwe treinen worden besteld zonder toiletten: “In 2011 stemde een grote meerderheid in Provinciale Staten voor een motie om werk te maken van toiletten in de treinen. Daarom vinden wij het te gek voor woorden dat er nu treinen besteld worden zonder toilet. Als we over vijf jaar alle regionale treinen willen voorzien van een toilet dan moeten we daar niet mee wachten. En dan is het geld weggooien als je nu nog een trein besteld zonder toilet die er over vijf jaar alsnog ingebouwd moet worden.”

De SP heeft in 2011 samen met  50-plus, reizigersvereninging ROVER en actiegroep Toiletten in Treinen al een petitie van meer dan 3000 handtekeningen voor treintoiletten aangeboden aan Provinciale Staten. Gemmink: “Uit onderzoek van de NS blijkt dat veel reizigers behoefte hebben aan een toilet in de trein. Voor ouderen, kinderen en mensen met blaasproblemen kan een toilet in de trein zelfs een voorwaarde zijn om de deur uit te gaan. Op steeds meer regionale lijnen keert het toilet terug in de trein. Wij vinden dat Gelderland vaart moet maken hiermee en niet achterover moet leunen tot het 2021 is. Toiletten op stations zijn goed maar niet voldoende. Het provinciebestuur moet bij regionale vervoerders er op aandringen dat ze nieuwe treinen met toilet bestellen. ”

Doormiddel van een debatverzoek willen Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS dit  onderwerp bespreken in de Statenvergadering van 16 december.

Zie ook:

http://gelderland.sp.nl/nieuws/2011/09/provinciale-staten-steunen-motie-...

http://gelderland.sp.nl/nieuws/2013/11/15-gelderse-treinstations-krijgen...

Reactie toevoegen

U bent hier