h

OV in provinciehanden mag geen verslechtering betekenen

14 december 2015

OV in provinciehanden mag geen verslechtering betekenen

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft een debat aangevraagd over verslechtering van het busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen dat sinds dit jaar in handen is van de provincie. Op de nieuwe dienstregeling die deze maand ingaat wordt met 3,5% bezuinigd. Gevolg is dat er op een aantal lijnen minder vaak bussen gaan rijden, met name in de avonden en het weekeinden. In Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en de Liemers verdwijnen er zelfs buslijnen. De SP vindt dat de overgang naar de provincie geen verslechtering mag betekenen voor het OV en wil daarom dat de provincie ingrijpt.

De bezuinigingen zijn ingeven door busbedrijf Hermes (Breng) die zo alvast een voorschot neemt op mogelijke terugloop van OV-gelden na 2017. SP Statenlid Maurits Gemmink is verbaasd dat er nu bezuinigd wordt: “Die bezuinigingen zijn de komende jaren nog helemaal niet noodzakelijk. De provincie keert nog net zo veel uit aan Breng als de Stadsregio deed. Bovendien is het ook na 2017 niet uit te leggen dat de rijkste provincie van Nederland haar OV afbreekt. Het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen is juist zeer succesvol en het gebruik neemt elk jaar toe. Wat ons betreft moet er juist meer budget van de provincie voor het OV beschikbaar komen in plaats van minder.”

De SP is ook positief over een aantal verbeteringen in de dienstregeling. Maurits Gemmink: “Het is goed dat er op een aantal drukke lijnen meer bussen gaan rijden. Dat is belangrijk, want als wij met reizigers en chauffeurs praten dan blijken overvolle bussen een van de grootste bronnen van ergernis. Maar tegelijkertijd moet we de minder populaire buslijnen niet zomaar opheffen. ”

Eerder stelde de SP al vragen over de voorgenomen bezuinigingen op openbaar vervoer in de Stadsregio. Uit stukken van Breng-uitvoerder Hermes blijkt dat ze het aantal dienstregelinguren tussen 2015 en 2017 rigoureus willen terugbrengen. Het aantal loopt terug van 897.906 uur in 2015 naar 816.831 uur in 2017. Een korting van ruim 9% op het aantal diensturen. Gemmink: “Het gevolg van die bezuinigingen is bijvoorbeeld dat op een aantal lijnen in de avond en vakanties minder vaak bussen komen. En dat is nu al te merken. In het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt is lijn 7 verdwenen. Wegbezuinigd, zodat in de avonduren Lindenholt-Oost, zonder busvervoer zit. Iemand uit Zetten, Andelst en Herveld zit met hetzelfde probleem. Lijn 35 is gesneuveld in het bezuinigingsgeweld. Het dorp is ’s avonds onbereikbaar. Zevenaar - Doesburg, Westervoort – Doesburg (lijnen 64 en 65) en Lijn 8 in Arnhem zijn opgeheven!”

Reactie toevoegen

U bent hier