h

Lelystad Airport, van uitstel komt (hopelijk) afstel

27 januari 2021

Lelystad Airport, van uitstel komt (hopelijk) afstel

Foto: Matthias van Hunnik

‘Overigens, de SP is van mening dat Lelystad Airport niet mag worden uitgebreid als afvoerputje van Schiphol.’ Deze afsluiter, vrij naar de Romeinse Senator Cato, klonk de afgelopen jaren na menig debat in de Gelderse Statenzaal. Deze wens van de SP wordt voorlopig uitgevoerd, want wederom is de opening van de pretluchthaven in de polder uitgesteld. De Tweede Kamer heeft opening van Lelystad Airport controversieel, ofwel te gevoelig voor behandeling, verklaard nu het kabinet is gevallen. Hierdoor gaat VVD-minister Van Nieuwenhuizen de opening in november 2021 niet meer redden. Het is aan u of Lelystad alsnog opengaat, want het volgende kabinet moet nu over het al dan niet opengaan van de luchthaven beslissen.

Wederom een dikke streep door het beleid van Van Nieuwenhuizen. Na het voorlopig opschorten van aanleg van het laatste deel A15 door de Raad van State gaat ook dit prestigeproject in de wachtkamer. Het is niet de eerste keer dat opening van Lelystad wordt uitgesteld. De luchthaven zou twee jaar geleden al opengaan voor vakantievluchten die op Schiphol niet meer gewenst zijn. ‘Triest is dat er inmiddels al ruim 200 miljoen euro gemeenschapsgeld in de uitbreiding van het vliegveld is gestoken’ zegt SP Statenlid Maurits Gemmink. ‘De compleet nieuwe vertrekhal staat leeg en de verlengde startbaan heeft nog geen vakantievliegtuig gezien. Op de verkeerstoren van Lelystad zit een complete bezetting verkeersleiders voor een volwaardig vliegveld. Deze mensen zitten de hele dag duimen te draaien omdat ze slechts een paar particuliere vluchten mogen begeleiden.’

‘We zien dit continu bij grote infrastructuurprojecten van verschillende VVD-ministers. Zonder alle procedures af te wachten beginnen ze alvast met de uitvoer. Blijkbaar met het idee dat als er al veel kosten zijn gemaakt de Kamer of Raad van State het niet meer tegen durven te houden. Maar de laatste jaren zien we de VVD/CDA-plannen één voor één sneuvelen op milieuwetgeving. Zo ook Lelystad Airport. De berekeningen op gebied van stikstofbelasting kloppen niet en daardoor heeft Van Nieuwenhuizen het in deze regeerperiode niet door kunnen drukken.’

De SP is vanaf het begin tegen de groei van Lelystad Airport. Het verleggen van goedkope vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad zorgt voor grote milieuverontreiniging en (geluids)overlast in de provincies Friesland, Overijssel en Gelderland. We moeten de belachelijk goedkope vakantievluchten juist terugdringen in plaats meer ruimte geven via een nieuwe luchthaven. De meeste bestemmingen in Europa zijn prima met de trein te bereiken, maar een vliegticket naar bijvoorbeeld Parijs is voor een paar tientjes te krijgen dankzij neoliberale belastingvoordelen voor de luchtvaart. Daar kan een treinkaartje niet tegenop concurreren. Dat moet en kan anders vindt de SP. Lelystad mag niet het afvoerputje van Schiphol worden en de (internationale) trein moet goedkoper worden.

Reactie toevoegen

U bent hier