h

Gelderse SP stelt vragen over wachttijd voor sociale huurwoningen

30 maart 2023

Gelderse SP stelt vragen over wachttijd voor sociale huurwoningen

Foto: SP / SP

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de gigantische wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio Arnhem-Nijmegen. Aanleiding hiervoor is de interactieve dashboard over de wachttijd voor sociale huurwoningen in de regio Arnhem/ Nijmegen, dat woningzoekende Jasper Hol maakte. Hieruit komt naar voren dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in deze regio via meettijd meer dan 22 jaar is en dat deze elke maand met meer dan een maand toeneemt.

De tool van woningzoekende Jasper Hol is gebaseerd op een openbare dataset met 29.452 woningen die zijn vrijgegeven tussen 2018 en 2023. Daarin staan onder andere oppervlakte, adres, huur, servicekosten, bouwjaar en andere zaken. Het beeld dat hieruit naar voren komt is alarmerend:

  • Over de gehele dataset is de gemiddelde wachttijd 8.256 dagen (22,4 jaar).
  • Minimale wachttijd die je nodig lijkt te hebben voor een klein appartementje is ongeveer 5.000 dagen (13,69 jaar) is in wijken als Dukenburg of Geitenkamp.
  • In Nijmegen wacht je gemiddeld 7.887 dagen (21,6 jaar), in Arnhem wacht je gemiddeld 7.162 dagen (19,63 jaar), in Elst 9.890 dagen (27,1 jaar), in Groesbeek 11.663 dagen (31,95 jaar), in en in Ooij zelfs 12.658 dagen (35 jaar).
  • De gemiddelde benodigde wachttijd lijkt sneller op te lopen dan dat je deze opbouwen kan. Oftewel, de gemiddelde benodigde meettijd stijgt iedere maand met meer dan een maand.

De SP wil van het college van Gedeputeerde Staten weten of deze zorgelijke conclusies kloppen? Of dit soort interactieve tools ook voor andere regio’s beschikbaar zijn, of de wachttijden met het huidige Gelderse woonbeleid gaan dalen of nog verder toenemen? En of het college bereid is zich in te spannen voor hogere percentages sociale huurwoningen in de Gelderse woonplannen. Op dit moment is in de Gelderse woondeal voor 104.000 woningen een percentage van 31% sociale huur afgesproken; wat neer komt 34.320 woningen tot en met 2030. De SP vindt dit te weinig en wil een grote inhaalslag maken met de bouw van sociale huurwoningen, zodanig dat de wachttijden de komende vier jaren niet nog verder toenemen maar drastisch gaan verminderen. De partij vindt dat het college daarbij ook bereid moet zijn bijzondere maatregelen te nemen zoals het zelf ombouwen van leegstaande kantoorgebouwen naar sociale huurwoningen.

Zie voor de werkwijze, motivatie en het interactieve dashboard:

UPDATE: de vragen zijn beantwoord (zie bijlage)

Reactie toevoegen

U bent hier