h

Debat over windmolens, isolatie en zonne-energie

2 mei 2012

Debat over windmolens, isolatie en zonne-energie

Woensdag 25 april spraken Provinciale Staten over de plannen van het college om de overgang van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas naar duurzame energie mogelijk te maken. Het ging onder andere over de vraag of windmolens hoger mogen zijn dan bomen.

De provincie voert al jaren klimaatbeleid. Dat mag in het huidige college (met de VVD) alleen niet meer zo heten dus wordt er gesproken van het "prioritair programma energietransitie". Volgens de SP is dit gewoon een voortzetting van het klimaatprogramma van het vorige college. Toen stak de provincie onder leiding van CU-gedeputeerde van der Kolk veel geld in het aanpakken van de klimaatverandering in Gelderland. De SP was daar altijd kritisch over, niet omdat het klimaatbeleid niet nodig is maar omdat je je af kunt vragen hoe nuttig het geld besteed is. Ook nu is dat nog niet duidelijk en dat was dan ook het belangrijkste kritiekpunt van SP woordvoerder Alex Mink: "Weten we wat de verschillende maatregelen hebben opgeleverd en of ze echt het verschil gemaakt hebben?"

Woningen isoleren
De SP vroeg aandacht voor energiebesparing door woningen goed te isoleren. Een kwart van de woningen heeft niet eens spouwmuurisolatie: een kleine investering die zichzelf al snel de energierekening terugverdient. Bij de woningcorporaties valt nog forse winst te halen. Gedeputeerde Traag (milieu) zegde toe dat zij met hen in gesprek gaat om aan woningisolatie te werken en kijkt daarbij ook naar mogelijkheden voor woningeigenaren.

Zon en wind
Een motie van GroenLinks om zonne-energie te stimuleren door het gebruiken van het geld dat is vrijgekomen na de sluiting van zonnecelfabriek Helianthos werd door de SP mede ingediend en kreeg na wat aanpassingen steun

De mooiste discussie was rond het VVD en PVV voorstel om windmolens hoger dan ‘de gemiddelde boomlengte ter plaatse’ te verbieden. De SP vindt dit een belachelijk idee omdat windmolens immers wel wind moeten kunnen vangen. En woordvoerder Mink vroeg zich af hoe de VVD dat wilde gaan handhaven: "Komt er na de net afgeschafte animal cops nu een Gelderse windmolenpolitie die met een meetlat de bomen gaat meten?" Het voorstel van VVD en PVV werd verworpen.

De SP wil overigens niet dat de provincie via een zogenaamd inpassingsplan (een provinciaal bestemmingsplan dat door provinciale staten wordt vastgesteld) de plaatsing van windmolens gaat doordrukken. De SP is niet tegen windmolens, maar vindt dat de plaatsing ervan een zaak is van de gemeenteraad. Om het doel van 140 megawatt stroomproductie via windenergie in 2015 te halen moet er worden samengewerkt. De SP diende een motie in om, in lijn met een aangenomen initiatiefvoorstel van VVD, D66 en SP, uit de vorige periode vast te leggen dat provinciale staten niet uit eigen beweging inpassingsplannen voor windmolens gaan vaststellen. Die motie kreeg net geen meerderheid.

U bent hier