h

SP blij met uitspraak van Gelderse staten tegen stort vuil slib in schone plassen

16 december 2009

SP blij met uitspraak van Gelderse staten tegen stort vuil slib in schone plassen

Provinciale staten van Gelderland hebben zich vandaag uitgesproken tegen de stort van vuil slib in schone plassen zoals in het Mobagat (gemeente Ede). Op initiatief van SP en CDA verzocht een ruime meerderheid van provinciale staten de gedeputeerde Van der Kolk om zich bij minister en waterschappen hard te maken voor een einde aan de stort.

SP-fractievoorzitter en initiatiefnemer van het debat, Eric van Kaathoven, is blij dat de motie steun kreeg van onder andere mede-initiatiefnemer CDA maar ook van PvdA GroenLinks, SGP, D66, de Groep van Bergen en de Partij voor de Dieren. Van Kaathoven: ‘Vuil slib storten in schone plassen zoals in het Mobagat deugt niet en zou zo snel mogelijk moeten stoppen. Dat er nu een uitspraak van provinciale staten ligt, is een mijlpaal en een steun in de rug van al die mensen die zich inzetten voor schoon water.’

Mobagat

Omwonenden, vissers, milieuorganisaties maar ook raadsleden en Tweede Kamerleden hebben zich al eerder uitgesproken tegen het storten van dit zogenaamde klasse B slib of Industriegrond. Deze slib is vervuild met een groot aantal vuile stoffen. Zo is bijvoorbeeld zelfs 2.000 mg/kg zink toegestaan. Maar dat is maar een van de vele schadelijke stoffen die erin mogen zitten.

Onderzoeksinstituut Alterra deed onderzoek naar de gevolgen voor het Mobagat en vreest voor de hoeveelheid meststoffen (fosfaten) die aan het schone water worden toegevoegd. Fosfaten hebben algenplagen en troebel water tot gevolg. Daar zitten mensen en natuur niet op te wachten.

Mobagat

Klik hier om de aangenomen motie te lezen. (PDF 62,9 kB)

Staten kritisch over slibstort
Vragen over baggerstort in Mobagat
SP aanwezig bij actie tegen slibstort in Mobagat

U bent hier