h

Gelderse SP wil dat teveel betaalde declaraties terugbetaald worden

5 februari 2010

Gelderse SP wil dat teveel betaalde declaraties terugbetaald worden

De SP-fractie in provinciale staten wil dat eventueel teveel betaalde declaraties van leden van het college van gedeputeerde staten terugbetaald worden. Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de SP deed accountant Deloitte onderzoek en komt het dagelijks provinciebestuur waarschijnlijk dinsdag 9 februari met een standpunt.

Deze zomer zijn de declaraties van de leden van gedeputeerde staten na een WOB-verzoek van RTL Nieuws ter inzage gelegd. De SP-fractie Gelderland heeft de stukken ingezien en vond daarin aanleiding tot het stellen van schriftelijke vragen. Er zaten namelijk dingen tussen waar je toch wel vraagtekens bij kunt zetten. Is dit helemaal volgens de regels en was een grotere terughoudendheid niet beter geweest?

In antwoord op de vragen van de SP gaf het college aan de accountant nog eens goed te willen laten kijken naar de ingediende declaraties, vanwege gesignaleerde onduidelijkheden in de regeltjes. In januari zou het dagelijks provinciebestuur met een standpunt komen. Dat is vertraagd tot vermoedelijk dinsdag 9 februari. De SP wil dat elke euro waarvan blijkt dat die niet volledig terecht is gedeclareerd door de bestuurders terugbetaald wordt.

Eric van KaathovenFractievoorzitter Eric van Kaathoven wil een sober en transparant declaratiebeleid: “Is het echt nodig om een enkel kopje koffie te declareren? Of een paar glazen bier met een sigaartje? En moet de gemeenschap echt opdraaien voor een permanente reisverzekering, al die maaltijden en diners buitenshuis - een enkele daarvan tussen twee collegeleden met partners - , een filmpje in het hotel, een aktetas en een coach (voor 416,50 euro per gesprek), het lidmaatschap van het Haagse perscentrum Nieuwspoort?”
Gedeputeerden beschikken over een zeer goed inkomen (meer dan 7.000 euro bruto per maand) en ontvangen daarnaast een vaste onkostenvergoeding ter hoogte van 7.500 euro per jaar. De Commissaris van de Koningin ontvangt een onkostenvergoeding van circa 20.000 euro per jaar. De leden van Gedeputeerde Staten kunnen gebruik maken van een dienstauto. De belastingbijtelling voor ‘privegebruik’ wordt door de provincie ook nog eens vergoed.
De SP vraagt zich af of het dan werkelijk nodig is om ook nog eens gemiddeld elf duizend euro (11.162 euro om precies te zijn) aan bonnetjes te declareren? Gezamenlijk gaat het om 89.303 euro volgens gegevens van RTL.

Overzicht kosten declaraties gemaakt door RTL
De vragen van de SP die eerder zijn gesteld en de antwoorden van het college
Waar blijft het standpunt over de bonnetjes?

U bent hier