h

SP blij met verder onderzoek naar rechtstreekse trein Apeldoorn-Arnhem

21 februari 2012

SP blij met verder onderzoek naar rechtstreekse trein Apeldoorn-Arnhem

TREIN!De Gelderse SP is blij met het verdere onderzoek dat de provincie Gelderland gaat doen naar de rechtstreekse treinverbinding Apeldoorn-Arnhem. De provincie gaat onderzoeken via welk traject de trein kan gaan rijden en denkt daarbij onder andere aan het heropenen van de oude spoorlijn via Dieren. Daarmee wordt onder andere een breed gesteunde SP-motie uit april 2011 uitgevoerd.

Provinciale Staten spraken zich in juni 2007 al uit voor de aanleg van de Emperbocht, waardoor er een rechtstreekse trein tussen Apeldoorn en Arnhem kan gaan rijden. Dit plan leek destijds nog te duur. De coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en D66 spraken zich in hun akkoord ook al uit voor de rechtstreekse trein, maar spraken niks af over een planning en een budget. De SP diende daarom in april 2011 een breed gesteunde motie - alleen SGP en PVV waren tegen - in om af te dwingen dat er alsnog een concreet voorstel voor de treinverbinding komt.

De provincie Gelderland onderzoekt nu de mogelijkheden voor de rechtstreekse treinverbinding tussen beide steden. Daarbij zijn al vier mogelijkheden eerder onder de loep genomen: het herstel van de oude spoorlijn Apeldoorn-Dieren, een spoorlijn langs de A50, de Emperbocht en het laten rijden van een aparte stoptrein via Zutphen. De Emperbocht valt vanwege het lage aantal reizigers waarschijnlijk af maar de provincie ziet met 16.000 mogelijke reizigers per dag goede kansen voor het herstel van de oude spoorlijn via Dieren waar nu alleen nog toeristische stoomtreinen rijden. De spoorlijn langs de A50 wordt niet verder onderzocht. De provincie kijkt verder naar de drie andere mogelijkheden en komt met een voorstel voor het starten van de treinverbinding. De voorbereidingen daarvoor kunnen dan vanaf 2015 worden getroffen.

De SP wil al jaren dat er een oplossing voor de treinreizigers tussen Apeldoorn en Arnhem komt en doet in haar actieplan Laat Gelderland sporen een voorstel om de Emperbocht aan te leggen.

Alex MinkSP-statenlid en woordvoerder openbaar vervoer Alex Mink: "de SP wil dat reizigers tussen beide steden sneller en beter kunnen reizen. Zij zijn nu aangewezen op een moeilijke overstap in Zutphen of enkele buslijnen die er veel te lang over doen en waarvan de snelste buslijn niet eens de hele dag rijdt. Wij willen dat er daarom een goede trein gaat rijden, met goede aansluitingen voor de reizigers tussen de trein en aansluitende buslijnen in de regio. Gelderland is rijk zat om eindelijk eens voor te zorgen dat er goed openbaar vervoer tussen deze twee grote steden komt!".

Laat Gelderland sporen: het SP-actieplan om 1 miljard euro in het openbaar vervoer te investeren
Motie M10 uit de vergadering van Provinciale Staten van 13 april 2011
Debat over coalitieakkoord (o.a. over motie Emperbocht)

U bent hier