h

SP wil ingrijpen Provincie bij topsalarissen en buitenlandse avonturen Alliander

6 april 2016

SP wil ingrijpen Provincie bij topsalarissen en buitenlandse avonturen Alliander

De Gelderse SP heeft voorgesteld dat de de provincie Gelderland als groot-aandeelhouder steviger druk uitoefent op netwerkbedrijf Alliander om haar beleid te veranderen. De SP vindt dat de beloningen van topbestuurders moeten worden afgebouwd naar de WNT (Balkenende)-norm. Ook vindt de SP dat Alliander zich meer moet concentreren op haar kerntaak van netwerkbeheerder en minder energie moet steken in allerlei zogenaamde innovatieve dochterbedrijfje en buitenlandse avonturen.

Het beloningsbeleid bij Alliander is al langer een doorn in het oog van de SP en anderen. SP-Statenlid Agnes Lewe: “Wij vinden het niet uit te leggen dat de top van een publiek bedrijf als Alliander een beloning ontvangt die vele malen hoger ligt dan de wettelijke norm. Dat Alliander een gaatje in die wetgeving heeft gevonden doet niets af aan het feit dat het moreel niet te verdedigen is. Hoewel Alliander heeft aangegeven iets af te bouwen blijft de top ook op de langere termijn boven de WNT-norm verdienen. Dat moet echt anders.”

Ook de minister van binnenlandse zaken vindt dat de provincie als aandeelhouder moet ingrijpen in de beloningen, dat heeft hij middels een brief aan Provinciale Staten laten weten. Provinciale Staten hebben op 6 april een Statenbrede motie (met uitzondering van de VVD) aangenomen die het provinciebestuur de opdracht geeft bij de aandeelhoudersvergadering een beroep te doen op Alliander om haar beloningsbeleid verder aan te passen.

Foto: Matthias van Hunnik

Vorige maand nog riepen SP-sherrifs Provinciale Staten op Alliander tot de orde te roepen.

De SP wil dat niet alleen de megasalarissen aan banden worden gelegd. Ook wil ze dat het netwerkbedrijf zich meer op haar kerntaak richt: het beheren en uitbreiden van de energienetten en het inrichten van deze netten voor een duurzamere toekomst. Lewe: “Dat is al een flinke uitdaging. En dat vereist ook flinke investeringen. Wij vinden het dan ook ongewenst dat Alliander uit de winst van het netbedrijf, met publiek geld talloze dochterondernemingen financiert die niet onder de kerntaken vallen. Het gaat hier om een allegaartje van laadpalen tot ingenieursbureaus, aannemersbedrijven en adviesbureau's en niet te vergeten buitenlandse avonturen. Dat terwijl in 2015 zelfs nog verliezen van 50 miljoen opgevangen moesten worden. Alliander zou zich moeten focussen op haar publieke taak en de publieke belangen. Activiteiten die daarbuiten vallen zouden ze moeten afbouwen.”

De motie van de SP en ChristenUnie over de afbouw van de niet-kerntaken kreeg steun van ChristenUnie, GroenLinks, 50plus en Partij voor de Dieren en werd niet aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier