h

Nieuws uit 2018

19 december 2018

Provincie moet uitbreiding Geitenhouderij Gendt tegenhouden

Foto: SP

De SP heeft een debat aangevraagd over de illegale uitbreiding van een geitenhouderij in Gendt. De geitenhouder heeft 1500 meer geiten dan is toegestaan. Dat deed hij vooruitlopend op een mogelijke vergunning. Inmiddels hebben 800 omwonenden en de lokale huisarts bezwaar gemaakt vanwege gezondheidsrisico’s en overlast. Ook de gemeenteraad van Lingewaard en de Raad van State hebben in 2017 uitgesproken dat ze geen uitbreiding willen toestaan. De SP wil dat provinciebestuur niet meewerkt aan een vergunning voor de uitbreiding.

Lees verder
15 december 2018

Waarom geen alarm bij brand bij Duitse kerncentrale?

Foto: Peter de Vos

De SP vind het zorgelijk dat de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland niet heeft gereageerd op de brand bij de kerncentrale in Lingen, vlak over de grens in Duitsland. De partij vraagt zich af waarom Gelderlanders in het risicogebied niet meteen zijn geïnformeerd terwijl de brand op 6 december 2018 niet zonder risico’s was. Volgens de SP is de provincie medeverantwoordelijk voor het goed informeren van haar inwoners. Daarom heeft Statenlid Paul Kusters vragen gesteld aan het provinciebestuur hierover.

Lees verder
7 december 2018

Dode eik en petitie aangeboden bij Tweede Kamer

Foto: Maurits Gemmink

Uit protest tegen de uitbreidingsplannen van vliegveld Lelystad heeft de SP dinsdag 4 december een dode eik naar de Tweede Kamer gebracht. SP-Statenlid Astrid Vollebregt heeft samen met een aantal lokale actiegroepen een petitie overhandigd aan de vaste Kamercommissie I&W. De petitie en de eik zijn een protest tegen de laagvliegroutes van vliegveld Lelystad. De SP wil dat de uitbreiding van Lelystad Airport een halt wordt toegeroepen vanwege de overlast en natuurschade.

Lees verder
1 december 2018

Maurits Gemmink gekozen als lijsttrekker voor de Gelderse SP

Foto: Matthias van Hunnik

Gelderse SP-leden hebben op 1 december de kandidatenlijst vastgesteld voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019. Tijdens het provinciale congres in de Theaterkerk in Bemmel is Maurits Gemmink uit Ulft gekozen tot lijsttrekker. Op plaats twee staat nieuwkomer Carla Claassen uit Bemmel. Op plek drie staat huidig fractievoorzitter Peter de Vos (Gaanderen). De leden hebben ook het verkiezingsprogramma ‘Niemand aan de kant’ vastgesteld.

Lees verder
27 november 2018

Met dode eik naar het Binnenhof uit protest tegen vliegveld Lelystad

Foto: Matthias van Hunnik

Volgende week dinsdag 4 december trekt SP-Statenlid Astrid Vollebregt uit Gelderland met een dode eik op een platte wagen naar Den Haag. Namens de natuur en de kinderen van de toekomst biedt ze de Tweede Kamer een petitie aan tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad. De dode boom staat symbool voor de gevolgen van de uitstoot van al die laagvliegende vliegtuigen boven kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe. De actie wordt gesteund door Milieudefensie en vele actiegroepen uit Gelderland, Overijssel, Friesland en de Noordoostpolder. Vollebregt: “Wij willen een gezonde omgeving met een mooie natuur doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.”

Lees verder
17 november 2018

Motie van afkeuring voor gedeputeerde Bieze vanwege slecht milieutoezicht

Foto: SP

De Gelderse SP heeft tijdens een debat over misstanden bij afvalverwerker Vink een motie van afkeuring ingediend, samen met de Partij voor de Dieren en de PVV, tegen gedeputeerde Bieze. De SP vindt dat milieutoezicht van de provincie bij Vink onvoldoende is geweest. Bovendien zijn volgens de SP Provinciale Staten meerdere malen onvolledig en terughoudend geïnformeerd door de gedeputeerde.

Lees verder

Pagina's

U bent hier